Култът към Ердоган задушава свободата на словото в Турция

17839
Култът към Ердоган задушава свободата на словото в Турция
Снимка: Getty Images / Guliver

Притеснителен брой турци – от ученици до известни личности, са изправени пред съдебни обвинения по драконовите закони, забраняващи обидата или неуважението по адрес на президента Реджеп Тайип Ердоган, поради което мерките са подлагани на критика, че целят задушаване на инакомислието.

Противниците обвиняват Ердоган за увеличаващата му се мегаломания, а властите – за създаването на култ към личността на мъжа, който управлява Турция като премиер и президент от 2003 г. досега.

16-годишен ученик ще се изправи пред съд в гр. Коня в петък по случай, определян като последния известен пример за авторитаризъм. Тийнейджърът Мехмет Ермин Алтънсес беше арестуван през декември по средата на учебните часове в училище и отведен за разпит в полицията за това, че нарекъл Ердоган "шефът на измамата" по време на ученически протест. По-късно съдът наредил да бъде освободен, но сега го заплашва затвор до 4 г., ако бъде осъден. Случаят подкопава правото на свобода на словото в Турция, а увеличаващият се брой съдебни процеси подриват имиджа на страната, кандидат за членство в ЕС - и вече опетнена с изпращането на няколко журналисти зад решетките и налагане на забрани на социални мрежи.

Адвокатът Бенан Молу от истанбулската адвокатска колегия казва, че след избора на Ердоган за президент през август поне 84 души са били обвинени, че са го обидили и за изричане на своите мисли публично или в социалните мрежи. "От повече от 20 г. съм активист за защита правата на човека, но не мога да си спомня по-лош период за свободата на словото в Турция", казва Себла Аркан, шеф в Истанбул на турската Асоциация за човешки права.

Ердоган се наслаждава на съкрушителна изборна подкрепа откакто дойде на власт през 2003 г., но репутацията му на лидер от средите на народа ерозира през последните години основно заради авторитарния му стил и нулевата му толерантност към критиката.

През февруари основната опозиционна партия СНР потърси прокарването на допълнения към член 229 от наказателния кодекс, който криминализира всяка обида срещу президента, с аргумента, че тази буква на закона "не предвещава нищо добро за демокрацията и върховенството на закона".

Активисти издигнаха призиви за прекратяване на нарушенията на човешките права по оспорвания член от наказателния кодекс, който според тях е бил използван много рядко, преди Ердоган да стане президент. "Този член се използва като оръжие за налагане мълчание на опозицията в нарушения на свободата на словото и трябва да бъде премахнат веднага", казва Аркан. Ердоган, който самият беше затворен за четири месеца през 90-те години на миналия век за рецитиране на ислямска поема , което беше оценено като подбудителство към религиозна омраза, съдеше журналисти и карикатуристи за злословия по негов адрес, когато беше премиер.

Айкан Ердемир от СНР е на мнение, че авторитарната политическа култура представлява "сериозна пречка за свободите" в Турция. "За Турция е срамно, че полицията контролира мислите и мненията, но пренебрегва престъпленията към работниците и убийствата на жени", казва той пред АФП.

Десетките съдебни дела осигуриха муниции на турското сатирично седмично сп. "Пенгуен". В последния си брой то публикува карикатура, в която полицай разпитва мяукаща котка дали тя не обижда президента. Котката отговаря: "Не, човече, аз съм котка. Това е отвъд моите разбирания".

Затвор грози бивша Мис Турция заради изява в Инстаграм, която прокуратурата оцени като обида към Ердоган. За което Мерве Буюксаръч каза пред медиите: "Не съм откраднала нищо, не съм убила никого. Кой лидер изправя пред съда своите граждани в такива мащаби?".

Журналистът Чан Дундар, главен редактор на опозиционния в. "Джумхюриет", е заплашен от доста години в затвора поради обвинения за оклеветяване на президента, тъй като направи интервю с един от прокурорите, които водеха през 2013 г. разследване за корупция, в която бяха уличени Ердоган и тесният кръг около него. Поради което той каза: "Да се изправяш пред съда се превърна в естествено за професията".

Служител на американския Държавен департамент изказа загриженост от вълната съдебни дела. "Самата идея, че някой – бил той главен редактор на вестник или 16-годишен ученик или таксиметров шофьор трябва да се безпокои от съдебно преследване и влизане в затвора за изразяване на собствено мнение публично или чрез социална мрежа създава проблеми", е оценката на Томас Мелиа, заместник-помощник държавен секретар в Бюрото за демокрация, човешки права и труд. "Това е едно от нещата в областта на човешките права в Турция, , за които днес сме загрижени. И това се отнася не само за нас", каза Мелия при свое посещение в Анкара.

Източник: БГНЕС

Турция е спряла 10 000 бъдещи терористи да стигнат Ирак и Сирия

Турция е спряла достъпа на близо 10 000 души, които са имали намерение да се включат в редиците на терористични групи в Сирия и Ирак....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com