Критичен ръст на турската безработица

14553
Критичен ръст на турската безработица
Снимка: Getty Images / Guliver

Нивото на безработицата в Турция достигна 10,4%, обхващайки 3 млн. души, пишат турските електронни издания.

В."Хюрриет" акцентира върху факта, че това е най-високото равнище след регистрираното през октомври 2010 г.

Цитирани са данните на института по статистика, според които през юли безработните са били 10,4%. От 9,2% незаети през април, нивото им скача на 9,6% през месец май, през юни е 10% и през юли е регистрирано най-високото число след октомври 2010 г., предаде БГНЕС.

Светът преживя голямата криза от 2009 г., Турция също претърпя последици в икономиката си, но докато другите страни започнаха възстановяването си, ние отново се връщаме на кризисното ниво, коментира изданието. Според данните за растежа на икономиката, третото тримесечие не дава признаци за намаляване на безработицата. През юни и юли т.г. 89 000 заети в промишления сектор са изгубили работните си места, а през август производството се е снижило с 1,4% в сравнение с юли. Новите 89 000 позиции в сектора на услугите за същия период не допринасят за спада в общата безработица.

Младежката безработица е на особено критично ниво с 19,5%, каквото е било през 2008 г. Сред работещите пък 36,4% нямат никакви осигуровки, отбелязва авторката Шебнем Турхан в "Хюрриет". В."Миллиет" предупреждава, че на фона на високата безработица и евтиния труд на сирийските бежанци, в страната се очакват и хора от Бангладеш. Сирийските имигранти са наемани основно в текстилния и шивашкия сектор, но постепенно се ориентират към западна Европа заради ниското заплащане на труда им в Турция. Председателят на истанбулската Асоциация на износителите на облекло и текстил Хикмет Танръверди казва, че именно сирийците спасяват сектора в района край Мраморно море. Той обаче прогнозира, че тепърва бежанците ще се насочат масово зад граница, което ще оголи текстилната индустрия, което налага да бъдат внасяни работници от Бангладеш. Индустриалците от бранша са разработили план за вноса на евтина сила от Бангладеш преди миграционната вълна от Сирия, но сега са с намерението вече да го приложат.

Запитан защо на фона на рекордната безработица се твърди, че няма подходящи кадри за леката промишленост, бизнесменът се оправдава с наличието предимно на неквалифицирана работна ръка. Тези хора предпочитат да работят в сферата на услугите срещу минимална заплата или си търсят комфортна работа с униформа, вместо да стоят край машините в заводите, коментира Танръверди. Той илюстрира с пример от един от моловете в Истанбул, където работят 5 000 неквалифицирани служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com