Крим представя план за приемане на рублата, Одеса също се готви за референдум

25888
Крим представя план за приемане на рублата, Одеса също се готви за референдум
Снимка: Getty Images/Guliver

Председателят на Съвета на министрите на Кримската автономна република Сергей Аксенов съобщи, че още утре ще представи проект за преминаването на полуострова към рублата като основна парична единица, съобщава „Обозреватель".

„Ще се постараем смяната на валутата да стане безболезнена за гражданите и бизнеса", заяви още той.

Кримските татари се надяват на Турция

В продължение на 300 години Крим е част от Османската империя, преди да бъда анексиран от Русия. Тюркското мюсюлманско малцинство днес...

По-рано Аксенов обяви, че Москва е обещала да даде около 40 млрд. рубли, което е около 103 млн. щатски долара, за развитие на Кримската автономия.

Припомняме, че в четвъртък първият вицепремиер на областта Рустам Темиргалиев съобщи за получено съгласие от страна на Руската федерация за присъединяване на Крим към т.нар. „зона на рублата".

В същото време в Одеса се състоя митинг за референдум за децентрализация на Украйна. На 9 март жителите на Одеса са решили да се борят за референдум за децентрализация на Украйна и възстановяването на държавния статут на руски език като официален. Местните ще предприемат по-умерен начин за постигането на целите си - чрез събиране на подписи, с цел да не оказват силен натиск върху местните власти.

Лидерът на обществената организация „Народна алтернатива" Артьом Давидченко, който се явява един от организаторите на „антиправителствените" митинги, заяви, че в близките дни активистите трябва да се съсредоточат върху събирането на подписите от жителите на Одеса, за да може в най-скоро време да се проведе референдумът. Намеренията на „антиправителствените" привърженици са да бъдат готови със събраните подписи и необходимите заявления до 16 март.

В Севастопол обявиха руския език за официален

Руският език става официален за водене на държавната документация в Севастопол, това заяви изпълняващият длъжността председател на Сев...

Пред протестиращите на Куликово поле посредством теле мост от Крим направи изявление премиерът на Крим Сергей Аксьонов. Той призова жителите на Одеса да формират отряди за самоотбрана, като гарантира на всички одесчани убежище на територията на полуостров Крим, в случай че има пострадали от политическите репресии на украинската власт. Същевременно, местната милиция на Одеса практически премина на страната на населението.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com