Конституционна диктатура в Турция?

5654
Конституционна диктатура в Турция?
Снимка: Getty Images / Guliver

Два месеца преди парламентарните избори в Турция съпредседателят на основната кюрдска партия в страната се надява да осуети мечтите на президента Реджеп Тайип Ердоган, който според него иска да установи „конституционна диктатура“.

На фона на преговорите между правителството и сепаратистите от Кюрдската работническа партия (ПКК) Селяхатин Демирташ знае, че движението му – Народна демократична партия, отчасти държи в ръцете си съдбата на изборите на 7 юни. От резултатите зависи мащаба на победата, която ще обяви ислямо-консерваторската партия, управляваща страната от 2002 година. Следователно от това зависи и бъдещето на управника. „Президентът Ердоган се опитва да установи конституционна диктатура, като иззема всички правомощия“, казва Демирташ в свое интервю. Съосновател на Партията на справедливостта и развитието, Ердоган бе принуден миналата година да се откаже мястото на премиер, което заемаше от 2003 година, заради правилото, забраняващо три последователни мандата.

След като победи на президентските избори през 2014 година, Ердоган се опитва с всички сили да запази контрола си над държавата, ако се налага и с изопачаване на конституцията, която отрежда на президента неутралитет и по-скоро протоколна роля. „Може да считаме, че конституцията е отменена“, казва лидерът на Народната демократична партия. „Президентът не я спазва и открито пропагандира в подкрепа на управляващата партия“.

От седмици Ердоган провежда пропаганда, за да осигури на партията си мнозинство от минимум 367 места в 550-местния парламент, което му е необходимо, за да промени конституцията и да засили властта си. „Турция я чакат тежки времена, ако някой, който не признава конституцията днес, наложи утре едноличната си власт под претекст, че въвежда президентски режим“, предупреждава Демирташ.

Той е решен да противодейства на този сценарий, като привлече кюрдския електорат в Турция. Кюрдската общност в страната наброява около 15 милиона души, или 20% от населението. Задачата, която ще бъде решена на 7 юни, е проста – ако кюрдската партия премине бариерата от 10% на национално ниво, за да влезе в парламента, тя ще лиши партията на Ердоган от квалифицираното мнозинство и дори според някои проучвания може да отнеме абсолютното мнозинство, което управляващите държат от 2002 година.

„Ако Народната демократична партия премине прага от 10%, сметките на много партии ще бъдат разбити на пух и прах“, казва Демирташ. Печелейки трето място на президентските избори през 2014 година с малко под 10% от гласовете, кюрдският лидер е една от изгряващите звезди на политическия небосклон в Турция. Парадоксално, но започнатите през 2012 година преговори за прекратяване на кюрдските въоръжени действия, които от 1984 година са взели 40 хиляди жертви, са препятствие пред Демирташ. Неговите противници често го обвиняват, че е сключил тайно споразумение да подкрепи засилването на президентските правомощия в замяна на мира и на провеждането на благоприятни за кюрдското малцинство реформи.

„Не сме сключвали тайни или официални споразумения с Партията на справедливостта и развитието“, възмущава се кюрдският лидер, като припомня, че убежденията му в подкрепа на светската власт и на правата на жените са в разрез с тези на Ердоган.

Въпреки че лидерът на Кюрдската работническа партия Абдула Йоджалан призова последователите си да спрат въоръжените действия, перспективите за бързо мирно споразумение се изпариха с приближаването на изборите. Загрижен да не загуби най-националистично настроения си електорат, Ердоган повиши тона си към кюрдите и определи прекратяването на кюрдското бунтовническо движение като предварително условие за всяка бъдеща промяна в полза на кюрдите. Условието бе категорично отхвърлено от Демирташ. „Колкото по-бързо правителството вземе мерки, толкова по-скоро ще достигнем до решение“, казва той, като добавя „обаче знаем, че преговорите не отиват в тази посока“.

АФП

Турция блокира достъпа до Facebook, Twitter и YouTube

Турция блокира достъпа до социалните мрежи Facebook и Twitter, както и до сайта за видео споделяне YouTube. Причината е публикуването н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com