Коя държава с какво помага срещу "Ислямска държава"

59754
Коя държава с какво помага срещу "Ислямска държава"

Държавният департамент на САЩ обяви списък на 60 държави-съюзници, които са се включили в борбата срещу "Ислямска държава". В списъка присъства и България.

Всяка страна има различна роля - някои изпращат хуманитарна помощ, докато други изпращат бойна авиация и снаражение, пише GlobalPost.

Към момента 23 държави участват във военната интервенция в Ирак и Сирия, чиято цел е ИД.

Картата по-долу показва кой какво прави - осъществяване на въздушни удари в Ирак и Сирия, снабдяване с военно оборудване на противникови на "Ислямска държава" сили или изпращане на военни съветници и осъществяване на обучение на групи на терен. България спада към втората категория страни.



САЩ, подкрепяна от близкоизточната коалиция, е единствената западна държава, която осъществява въздушни удари в Сирия. Участващите европейски държави заявиха, че няма да се включат в удари по Сирия, той като те могат да облагодетелстват президента Башар Асад. Военното оборудване и съветници, които тези страни изпращат, е предназначено единствено и само за борбата срещу "Ислямска държава".

Турция, която гледа на кюрдите като на заплаха, засега отказва да подкрепи наземна операция срещу ИД, и единствено склони да пропуска през територията си кюрдски бойци, пътуващи към Сирия.

"Ислямска държава" може да печели по 800 млн. долара годишно от петрол

Добивът на петрол на групировката "Ислямска държава" (ИД) възлиза на 800 милиона долара на година или два милиона долара на ден, сочат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com