Кой се страхува от Иран?

5570
Кой се страхува от Иран?

Арабските лидери изненадващо се обединиха около идеята за съвместни сили за бързо реагиране. Така те създават общ фронт срещу Иран и неговото надмощие в региона, твърди Лоай Мъдхун в коментара си.

Панарабските пароли на големите визионери и застъпниците за обща арабска нация от постколониалната ера на Близкия изток събуждат мили спомени у по-възрастните араби. Тези чувства обаче са чужди на по-младото поколение. Включително защото днес живеем в различен свят: ирационално разединение и разрушителни вражди характеризират отношенията между арабските държави и възпрепятстват единството на арабския свят. Въпреки това, поне на думи, резултатите от двудневната среща на върха на Арабската лига в египетския курорт Шарм ел Шейх звучат доста амбициозно.

Украйна на ръба на нищетата

Украйна е на ръба на държавния банкрут, а високата инфлация и галопиращите цени изяждат парите на украинците. В резултат все повече от...

Изненадващо бързо арабските президенти, крале и емири се обединиха около идеята за създаване на корпус за бързо реагиране - като инструмент срещу сегашните заплахи и в защита на сигурността в арабските държави. Тези амбициозни планове не могат обаче да скрият факта, че всъщност става дума само за обща декларация с намерения. Най-малкото поради факта, че участието в този панарабски военен съюз трябва да бъде доброволно и изобщо не е ясно в какви рамки ще действа новосформираният корпус. Трябва обаче да признаем, че арабските лидери демонстрираха сила и преди всичко рядко срещано единство и решителност.

Страх от иранско-шиитско надмощие

Разбира се, че в контекста на безбройните въоръжени конфликти в региона и признаци за дезинтеграция, много арабски държави са принудени да си сътрудничат. Към това се прибавя и бързият възход на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, който представлява екзистенциална заплаха за някои страни от Персийския залив и най-вече за Саудитска Арабия.

В интерес на истината обаче, този нов съюз нито възвестява нова ера в сътрудничеството между братските арабски държави, нито представлява възраждане на Арабската лига, превърнала се в книжен тигър и боледуваща организация без изявени структури и политическо влияние. В много по-голяма степен става дума за паническа реакция на предвожданите от Саудитска Арабия страни от Персийския залив на победоносния ход на поддържаните от Иран шиитски бунтовници хуси в Йемен. След провала на саудитската политика в Сирия, целяща свалянето на омразния режим на Башар Асад, опасенията на Рияд от иранско-шиитско надмощие в региона се засилиха. Техеран и без това играе основна роля в Ирак след ерата Саддам Хюсеин - иракското правителство е зависимо от военната помощ на Иран. А в лицето на Хизбула, ислямската република разполага и със свой "Троянски кон" в Ливан.

Арабски мрак

Атентатите в Тунис и Йемен показаха, че "Ислямска държава" не се предава. Но те са само следствие, а не причина за арабския мрак. Най...

Рияд вече не вярва на западните съюзници

От тази гледна точка, поемането на властта от бунтовниците хуси в Йемен, представлява непосредствена заплаха за уахабитската монархия. Техният победоносен марш в непосредствена близост може да затвърди окончателно превръщане на Иран в регионална сила. А евентуално споразумение между Иран и международната общност по ядрената програма на Техеран може да легализира международно хегемониалната роля на Иран.

Властовите елити около новия крал Салман смятат, че администрацията на Барак Обама се е провалила в опитите си за намаляване на иранската експанзия в Близкия изток. Те са на мнение, че Вашингтон не е предприел нищо срещу нарастващото влияние на Иран в Ирак и не се е намесил срещу режима на Асад в Сирия. Твърди се, че Рияд вече не разчита на западните си съюзници. Сигурно не е случайно, че водената от Саудитска Арабия военна операция в Йемен съвпадна с началото на решителната фаза от преговорите за ядрената програма на Иран в Лозана. Нито пък това, че хронично изпокараните сунитски арабски лидери одобриха с мнозинство създаването на панарабски корпус за бързо реагиране. При това очевидно тук не става дума за защита на арабската сигурност и колективна идентичност, а за образуването на общ фронт срещу иранско-шиитското надмощие в Средния изток.

Източник: Дойче веле

Откъде се взеха ислямистите в Босна?

Постоянно извират подозрения, че Босна/Херцеговина е гнездо на радикални ислямисти, някои от които се бият за "Ислямска държава" в Сир...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com