Кери говори за "Ислямска държава", но мисли и за Асад

15267
Кери говори за "Ислямска държава", но мисли и за Асад
Снимка: Getty Images / Guliver

Държавният секретар на САЩ Джон Кери заяви, че може да има нужда от военен натиск, за да се прогони от власт настоящия президент на Сирия Башар Асад. Първият американски дипломат в момента е на посещение в Саудитска Арабия.

"Той загуби всякаква легитимност, но ние нямаме по-важен приоритет от разрушаването и побеждаването на "Даеш" (арабското наименование на "Ислямска държава")... В крайна сметка ще бъде необходима комбинация от дипломация и натиск, за да се постигне политическия преход", каза Кери по време на визитата си, пише БГНЕС.

В същото време външният министър на Саудитска Арабия принц Сауд ас Файсал призова водената от Вашингтон коалиция срещу джихадистите в Сирия и Ирак да предприеме и сухопътни маневри. Той заяви, че кралството "набляга на нуждата от осигуряване на военни средства, необходими за изправянето пред това предизвикателство и на суша".

В своето изказване пред репортери Джон Кери коментира и преговорите за ядрената програма на Иран, допълвайки, че САЩ държат под око "дестабилизиращите" действия на Иран, дори и когато двете страни се опитват да постигнат споразумение. "Дори и когато сме ангажирани в тези дискусии с Иран около тази програма, ние няма да сваляме очи от иранските дестабилизиращи действия", каза Кери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com