Катар няма планове да е алтернатива на руския газ

23616
Катар няма планове да е алтернатива на руския газ

Катар няма планове да става алтернативен доставчик на газ в момент, когато Европа опитва да ограничи зависимостта си от руския газ, заяви катарският министър на енергетиката за германски вестник.

"Катар не вижда себе си като алтернатива на други производители и износители. Ние, производителите, се допълваме един друг", каза енергийният министър Мохамед Ал-Саба за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", предаде БГНЕС.

Катар е най-големият производител в света на втечнен природен газ.

"Ние знаем, че енергетиката не е само търговски продукт, но и стратегически. Знаем и каква отговорност има един производител", добавя министърът.

ЕС ще проведе нов кръг от преговори с Русия и Украйна в петък в Берлин в опит да се разреши продължаващата криза с доставките на газ. Европа получава повече от 30% от необходимия й газ от Русия. Половината от това количество газ преминава през Украйна. През месец юни Москва прекрати доставките за Киев в разгара на спор за повишаване на цената на горивото.

Засега доставките на природен газ протичат нормално през Украйна към ЕС, но Русия предупреди, че има голям риск от прекъсване на доставките до Европа през тази зима, ако международните отношения останат обтегнати заради кризата в Украйна.

В същото време еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер се обявява срещу санкциите против газовия отрасъл на Русия.

Тази си позиция той обяви на 12-то заседание на организацията Европейската енергийна общност.

"Моята позиция е да се избягват санкциите спрямо газовия отрасъл на Русия. Ежедневните доставки на газ, надеждността на доставките в енергийния отрасъл не трябва бъдат политически инструмент", заяви еврокомисарят.

Той също отбеляза, че ЕС очаква компромис с Русия и се стреми да получи доставки на руски газ в достатъчно количество и на пазарна цена.

Щонов: Ако настъпи газова криза, положението в България ще стане много тежко

"Вероятността за нова газова криза е много голяма", предупреди министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. По думите му, а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com