Катар и Франция се включват във въздушните удари срещу "Ислямска държава"

5152
Катар и Франция се включват във въздушните удари срещу "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images / Guliver

Катар е постигнал споразумение с Турция да вземе участие в нанасянето на въздушни удари по позиции на бойците от радикалната ислямистка групировка „Ислямска държава“.

Това пише в понеделник вестник Hurriyet, като се позовава на източник в турското правителство.

Сателитни снимки доказват унищожаването на храма в Палмира от ИД

Сателитни снимки потвърждават унищожаването на храма "Баал-Шамин" в сирийския град Палмира от "Ислямска държава", съобщи Институтът на ...

По данни на вестника между двете страни са били съгласувани редица въпроси, включително за предоставянето на достъп на катарските изтребители до военно-въздушните бази в Диарбекир и Малатия, както и в авиобазата Инджирлик, от която вече се осъществяват бойни полети срещу ИД.

От правителството са отказали да съобщят точния брой на катарските бойни самолети, които ще участват в ударите.

В същото време стана ясно, че и Франция е започнала подготовка за извършването на въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия, каза президентът Франсоа Оланд.

Френският президент Франсоа Оланд съобщи, че страната ще извършва разузнавателни полети над Сирия, за да се подготви за нанасяне на въздушни удари срещу обекти на Ислямска държава.

На извънредна пресконференция френският държавен глава говори и за мигрантската криза в Европа: „За всички тези, които вече са пристигнали и са подали молба за убежище – и само за тях – ще действа механизмът за репатриране. Ще бъдат създадени контролни центрове, за да се намира разликата между тези, които идват с друга цел и ние няма как да ги приемем. Ще се извършва идентификация на бежанците за правото им на убежище и за експулсиране на останалите. Ние имаме възможността да правим разликата, т.е. да не даваме право на тези, които не могат да претендират за това“, каза още Оланд.

„Французите са велик народ и винаги в историята са намирали способности да посрещнат мъчениците, преследваните, прогонените“, допълни той.

 

Турция извърши първите си въздушни удари срещу ИД

Турция извърши първите си въздушни удари срещу групировката "Ислямска държава" като част от международната коалиция, предаде БНР. Турс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com