Как се случва задължителното гласуване по света

68648
Как се случва задължителното гласуване по света
Снимка: Getty Images/Guliver

Задължителното гласуване, което провокира бурни дискусии у нас, съществува отдавна като практика в цял свят. Основният въпрос - за санкциите, които да се налагат при нежелание да се гласува, се прилага успешно в редица страни. Разбира се, има и държави, които са се отказали от усилието да глобяват гражданите си и при тях задължителният вот е разписан само на хартия.

Задължителното гласуване е въведено в 22 страни по света. 10 от тях (плюс един швейцарски кантон) го прилагат на практика.

Страни, въвели на практика задължителното гласуване:

Аржентина - Задължително гласуване за всички граждани между 18 и 70 години, доброволно гласуване за тези над 70 години и за тези между 16 и 18 години. Въпреки това, за първичните избори граждани под 70 години могат да се откажат да гласуват, но трябва да са заявили желанието си поне 48 часа преди датата на вота.

Австралия - Задължително гласуване за федерални и парламентарни избори за всички граждани над 18 години. Не се изисква задължително гласоподавателите да направят избор, а само да пуснат бюлетина. В някои щати гласуването на местни избори също е задължително. На тасманийските избори през 2010 г. около 6000 души бяха глобени с по 26 долара, като 2000 души платиха глобата си. Около 80 процента от австралийците и днес поддържат задължителното гласуване. Към момента неявилите се могат да бъдат глобени до 50 австралийски долара, а ако откажат да изплатят санкцията, могат дори да бъдат лишени от свобода (като наказание за това, че не са изпълнили задължението си да платят глобата, а не заради негласуването).

Бразилия - Задължително гласуване за всички граждани между 18 и 70 години, доброволно гласуване за тези над 70 години и за тези между 16 и 18 години, както и за неграмотните. Чрез предварително попълнено заявление гражданите могат да се откажат от правото си на глас.

Еквадор - Задължително гласуване за всички граждани между 18 и 65 години, доброволно за тези между 16 и 18 години, както и за тези над 65 години и неграмотните.

Люксембург - Задължително гласуване за всички граждани под 65 години, доброволно гласуване за останалите. На последния евровот правотo си на глас са дали 90% от гражданите на страната. При първо неявяване пред урните за негласуващите се предвиждат глоби. При повторно неявяване в рамките на 6 години глобата расте. Санкциите са между 99 и 990 евро. На практика обаче негласувалият получава само предупреждение след първото си неявяване. Но ако то се повтори, може да стигне до съд, който да наложи глоба.

Перу - Задължително гласуване за всички граждани между 18 и 70 години, доброволно гласуване за тези над 70 години. Избирателите са длъжни да носят карта, удостоверяваща гласуването, защото иначе няма да бъдат обслужени в институциите.

Сингапур - Задължително гласуване за всички граждани над 21 години. Негласувалият се изважда от избирателните списъци и се включва отново само след като обяснението му бъде прието за основателно.

Австрия - Гласоподавателите са задължени да се явят в изборната секция, но имат правото да си тръгнат, без да гласуват, само трябва да бъдат отбелязани в изборните документи. При неявяване се налагат парични санкции, а ако откажат да заплатят глобите, може да попаднат и в затвора.

И още - Конго, Науру, Северна Корея, Уругвай, Швейцарският кантон Шафхаузен.

Страни, в които по закон гласуването е задължително, но на практика не се прилага


Белгия - Задължително гласуване за всички граждани над 18 години. Законова санкция съществува, но не е била прилагана от 2003 г. Ако някой не се яви на най-малко четири вота в продължение на 15 години, може да бъде лишен от някои граждански права. Негласуващите трудно биха си намерили и работа в публичния сектор. По закон, ако някой белгиец не упражни правото си на глас, трябва да му бъде наложена парична глоба в размер до 1000 евро или да положи общественополезен труд. От 2003 г. насам обаче тези никой не е бил реално санкциониран. Така задължителното гласуване става само формално. Въпреки това, избирателната активност в Белгия продължава да е една от най-високите в Европа. На последните европейски избори, които се проведоха на 25 май, своя вот са дали 90% от белгийците.

Боливия - Негласувалите граждани не могат да получи заплатата си от банката в продължение на три месеца.

Гърция - Законът, съгласно който се налагат санкции за негласуващи, е отменен още през 2001 г. Преди това са се прилагали редица наказания. Грък, който не е гласувал, е можел да остане без нов международен паспорт или нова шофьорската книжка. Възможно било дори да влезе затвора. Били предвидени и финансови санкции, но тези наказания дори тогава рядко се изпълнявали.

Ливан - Задължително гласуване само за мъжете.

Мексико - Налагат т.нар. безвредни санкции - труден достъп на детето на негласувалия до детска градина например.

Турция - Съществува символична глоба, но властите не се опитват да събират глоби, защото самата акция би била по-скъпа от паричните постъпления.

И още - Коста Рика, Доминиканската република, Египет, Хондурас, Либия, Панама, Парагвай, Тайланд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com