Как "Ислямска държава" заплашва Европа

16118
Как "Ислямска държава" заплашва Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейците, за които „Ислямска държава“ е само абстрактно понятие от Близкия Изток, е време да отворят широко очите си: радикалната групировка е във възход не само в Сирия и Ирак. Клонове на джихадистите има и в Северна Африка, откъдето призивите за „свещена война“ се чуват все по-заплашително на Стария континент.

Териториите под контрола на „Ислямска държава“ се увеличават все повече

"Ислямска държава" навлиза в Европа чрез имигрантски кораби през Средиземно море

Джихадисти от групировката "Ислямска държава" достигат Европа с помощта на нелегалните имигрантски кораби през Средиземно море, предаде...

След превземането на Кобани и Тикрит радикалната групировка „Ислямска държава“ отново се намира във възход. Последният удар дойде в неделя, когато с падането на Рамади от властите в Багдад се изплъзна почти цялата източна провинция Анбар. От тук джихадистите отправиха ясен поглед към иракската столица, разположена едва на стотина километра от новата твърдина на радикалната групировка. Успехите на бойците обаче не са ограничени единствено в териториите на Ирак: „Ислямска държава“ може да се похвали с контрола на северноафриканското крайбрежие и редица райони в Сирия.

Безценна загуба на културното наследство в Близкия Изток

Докато броят на загиналите иракски войници в битката за Рамади все още не беше известен, отряди на радикалната терористична групировка вилнееха в сирийския град Тадмур. Заплахите тук обаче не се изчерпват само с човешки жертви и материални разрушения: в района на сирийския град се намира древното асирийско бижу Палмира, известно в цял свят с безценните си културни паметници. ЮНЕСКО и редица културни организации изразиха безпокойство за съдбата на световното наследство. Но докато богатствата на Палмира са видени от стотици хиляди туристи, то ценностите в разрушените от „Ислямска държава“ древни градове Нимруд, Хатра и Нинив са познати единствено на очите на шепа експерти.

Международна терористична империя

Турция: Международните усилия срещу "Ислямска държава" са недостатъчни

Усилията на оглавяваната от САЩ международна коалиция за борба с групировката „Ислямска държава“ са недостатъчни. Това заяв...

Паралелно с разширяването на експанзията и утвърждаването на войнствената идеологическа концепция на „ислямския халифат“, от радикална групировка „Ислямска империя“ еволюира до транснационална терористична империя, на която се подчиняват джихадистите от „Боко Харам“, „Ал Шабаб“, „Ал Морабитум“ и още редица други организации, действащи на територията на страните от Близкия Изток и Африка. А под бойните знамена на екстремистите, проповядващи радикално изменение на световния ред, се бият и над три хиляди европейски граждани от всички краища на Стария континент.

Лодките с бежанци като плаващи бомби

Бежанската криза в Средиземно море има много по-дълбоки измерения, отколкото изглежда на пръв поглед. И докато държавите-членки полагат усилия да се преборят с трафика на нелегални мигранти през Средиземно море, редица експерти оставиха отворен въпроса какво би станало, ако в корабите на трафикантите не пътуват лица, търсещи политическо убежище, а терористи, опасани с експлозив? „Ще превземем Рим“, предупредиха бойците на „Ислямска държава“ с видео обръщение, разпространено през февруари тази година. Заплахата изглежда съвсем реалистична: в крайбрежието на Либия, разкъсвана от вътрешен конфликт, отдавна се разпореждат радикалните бойци на терористичната групировка. Затова няма да бъде изненадващо, ако от корабите, натоварени с мигранти, на европейския бряг слязат и екстремисти от „Ислямска държава“.

Ето защо Европа отдавна вече не е в безопасност.

"Ислямска държава" ще избере временен лидер докато Ал Багдади се възстанови

Групировката "Ислямска държава" планира да избере временен лидер, който ще изпълнява задълженията на ръководител на екстремистите вмест...

Die Zeit

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com