Йордания повиши готовността си за реакция по границата със Сирия и Ирак

12580
Йордания повиши готовността си за реакция по границата със Сирия и Ирак
Снимка: Getty Images/Guliver

Йорданската армия представи нова фаза в системата за наблюдение на границите на кралството, която според американски официални лица, осигурява ефективна защита срещу опитите за проникване на йорданска територия, включително от бойци на джихадистката групировка „Ислямска държава“. За това съобщиха йордански служители по сигурността пред The Associated Press.

Кралството има решаваща роля в ръководената от САЩ военна коалиция срещу екстремистите, контролиращи големи части от съседна Сирия и Ирак. В този смисъл, бойците представляват потенциална заплаха за сигурността на Йордания, доказала се като непоколебим западен съюзник, в това число вероятност от нападения върху гранични пунктове. От края на 2014 година атаките от страна на радикалисти по границата между Ирак и Йордания зачестиха.

Die Welt: Българската мафия снабдява с паспорти "Ислямска държава"

България има сериозен проблем с корупцията до най-високите ръководни нива. Българската мафия е силен властови фактор в страната. Неин...

Системата за сигурност по границите, частично финансирана от САЩ, включва радарна система и кули за наблюдение, които позволяват на йорданските сили за сигурност „да прихващат потенциални вражески шпиони на няколко километра преди достигането на границата“, заяви пред медии полковник Робърт Падок, аташе по отбраната в посолството на САЩ в йорданската столица Аман.

Със завършването на втория етап, което се случи на 29 юни, системата вече работи по йорданско-сирийската граница. Работата по границата с Ирак е в ход и трябва да бъде завършена до края на годината, по думите на полковник Падок.

Алис Уелс, посланик на САЩ в Йордания, споделя пред AP, че наблюдението повишава сигурността на Йордания значително.

На 28 юни йордански граничари застреляха двама заподозрени, че проникват незаконно през границата от Сирия. За този случай съобщи държавната информационна агенция на Йордания, Petra, но повече подробности не бяха предоставени.

70 свидетели са разпитани по делото за разпространение на идеите на "Ислямска държава" у нас

По делото срещу 134-те обвиняеми за разпространение на "Ислямска държава" са събрани 30 тома доказателства, материали, експертизи, прев...

В източната част на дългата граница между Сирия и Йордания се установи път за сирийските бежанци, бягащи от гражданската война в родината им. Според правозащитната организация Human Rights Watch, изнесли доклад миналата седмица, Йордания постепенно затяга контрола за влизане в страната през последните две години. По данни на ООН в Йордания убежище са намерили над 620 000 бежанци, избягали главно от централните и южни части на Сирия, където боевете между правителство, бунтовници  радикали зачестиха от 2013 насам.

Засега Йордания оставя границата си отворена, като за достъп действат процедури, разработени заедно с международни организации.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com