Жертви по време на протести в Турция

14847
Жертви по време на протести в Турция

15 души са загинали по време на безредиците, обхванали градове в повече от 20 турски провинции. Според турския телевизионен канал "Хабер Тюрк", службите за сигурност на 6 провинции са въвели комендантски час до второ нареждане, съобщи ТАСС.

Ограниченията засягат Диарбекир, Мердин, Сирт, Муш, Ван, Батман. В тези райони протестите и безредиците придобиха най-сериозни форми.

Ердоган: Трябва да настъпим срещу ИД по суша

За да се изтласка "Ислямска държава" от Кобане, трябва да има сухопътна операция. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган. Кобан...

Заради заплахата за сигурността са отменени учебните занятия в две провинции. Групи от млади хора са разбивали магазини и общинска собственост, замеряли са полицията и сгради и автомобили с камъни и запалителни смеси. Някои райони в големите градове са се превърнали буквално в зона на бойни действия.

В протестите участват предимно етнически кюрди, привърженици на прокюрдските партии и сепаратистката ПКК (Кюрдска работническа партия). Причина за демонстрациите са събитията в кюрдския град на сирийска територия Кобане, който е подложен на мощна атака от страна на бойците от групировката "Ислямска държава". Кюрдските опълченци се бият в защита на града си. Демонстрантите се обявиха против бездействието на Анкара, която усили защитата на границата и зае изчаквателна позиция и не се намесва в конфликта в Кобани, който може да падне в ръцете на радикалните ислямисти.

Сблъсъци са регистрирани и между привърженици на различни кюрдски организации. Всички загинали в безредиците за били застреляни от въоръжени хора от тълпата или жертва на хладно оръжие или пребити до смърт. Десетки хора са в болници, много от тях са в тежко състояние.

Турското МВР заяви, че полицията няма да толерира вандалите и провокаторите на безредици и насилие, които нагнетяват обстановката сред кюрдите, разпространявайки слухове за случващото се в Кобане.

Турция получила заложниците си срещу 180 джихадисти

Турските заложници, които "Ислямска държава" освободи миналия месец, не са пуснати току така. В замяна Турция е пуснала 180 джихадисти,...

Ръководството на службите за сигурност в редица провинции, в това число в Истанбул и Анкара, спешно са прекратили отпуските на служителите си.

Полицията е използвала за разпръсване на тълпата сълзотворен газ, водомети и в отделни случаи – гумени куршуми.

Анкара засега не е предприела активни действия в рамките на борбата с ИД в Сирия и конкретно в Кобане. Премиерът Ахмед Давутоглу не изключи наземна операция на турските сили за сигурност, но при условие, че по-нататъшните действия на САЩ ще бъдат насочени към свалянето на режима на Башар Асад. Освен това Турция иска задължително със силите на международната коалиция да се създаде безполетна зона на границата със Сирия, съобщава ТАСС.

В началото на октомври президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви, че смята както ИД, така и ПКК (Кюрдската работническа партия) за терористични организации и не вижда разлика между тях. ПКК е военното крило на Политическата партия на Кюрдистан, която е официално регистрирана в Турция и има свои представители в Меджлиса (турското Народно събрание). От своя страна кюрдите подозират Анкара, че използва ИД, за да обезкърви кюрдите и борбата им за независимост.

Турският парламент одобри намеса в Сирия и Ирак

Турският парламент прие предложението на правителството за разполагане на турски военни в Ирак и Сирия, както и разполагането на чужд...

Въоръженият конфликт между турското правителство и забранената в страната Кюрдска работническа партия започна през 1984 г. През 2013 г. между тях бе постигнато прекратяване на огъня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com