Жени на терористи разнасят пари из Близкия изток

12132
Жени на терористи разнасят пари из Близкия изток

Арестуваната през декември миналата година съпруга на лидера на екстремистката групировка "Ислямска държава" е пренасяла тайно големи суми пари в брой за бунтовниците в Сирия.

Както съобщи в четвъртък "Вашингтон пост" (Washington Post), през 2014 година Сайдже ал Дюлейми е успяла да пренесе десетки хиляди долари за екстремистите.

Разследването на съпругата на Абу Бакр ал Багдади, посочва изданието, дава възможност да се види "как ислямистите, с помощта на членовете на техните семейства, разнасят пари в брой из целия Близък изток". Например, по данни на Министерството на отбраната на Ливан, Ал Дюлейми е получила най-малко 200 хиляди долара чрез електронни парични преводи, предназначени уж за благотворителни организации, а след това ги е пренасяла за екстремистите, действащи край ливанско-сирийската граница. Разследването е установило, че голяма част от тези пари са дарени от гражданите на страни от Персийския залив.

Ливанските служби за сигурност предполагат, че с такава дейност може да участват голям брой роднини на терористи. Ливанският анализатор Салем Захран смята, че за контрабанда на ценности "такива групировки като "Ал Кайда" използват често жените, защото тях рядко ги претърсват на границите".

Сайджа ал Дюлейми е една от съпругите на Ал Багдади, който се самопровъзгласи на 29-ти юни м.г. за "халиф" на ревностните мюсюлмани. Тя бе арестувана в началото на декември миналата година в северната част на Ливан по време на незаконно преминаване на границата. Според ливанския вестник "Ас Шафир", заедно с нея е арестувана и Аниса Шеркеза – съпругата на един от "емирите" на екстремистката групировка "Джебхат ал Нусра". С жените е бил и син на Ал Багдади - момче на 8-9 годишна възраст.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com