Япония си спомни за трагедията "Фукушима"

52333
Япония си спомни за трагедията "Фукушима"
Снимка: Getty Images / Guliver

Япония отбелязва третата годишнина от земетресението и предизвиканото от него опустошително цунами, които отнеха живота на 18 000 души и причиниха най-голямата ядрена криза в света от десетилетия.

Възпоменателни церемонии се проведоха в цяла Япония. Мнозина запазиха минута мълчание в 14:46 часа местно време, (което е точният час на земния трус) точно три години след земетресението с магнитуд 9.

„Фукушима” – непрекъснато течаща опасност

Докато светът се е фокусирал върху Украйна, една доста по-голяма заплаха за него ежедневно изтича във водите на Тихия океан. Течовете н...

Юзо Ухара замина от район южно от Токио за град Минамисанрикучо в Северна Япония, където по-голямата част от града остава разрушена и обезлюдена.

„Усещането е сякаш времето минава по-бързо и в същото време времето се е забавило. Ако кажете три години – децата са пораснали. Но както се вижда, тук няма нищо. Сега това е реалността”, казва Ухара.

Станалото в морето земетресение предизвика смъртоносно цунами, което погълна крайбрежните селища. То освен това смачка АЕЦ „Фукушима”, която претърпя три стопявания на реактори и все още разпръсва радиация в атмосферата.

Въпреки обещаните от правителството милиони долари, усилията за възстановяването на пострадалите от бедствието райони са бавни. Над 270 000 души все още нямат постоянно жилище, мнозина продължават да живеят в тесните временни къщи.

Радиацията около Фукушима надвишава със 7,8 пъти нормата

Нивото на радиация на японската АЕЦ „Фукушима-1” към момента превишава установената от правителството на страната норма 7.8...

Премиерът Шиндзо Абе каза през седмицата, че е решен да ускори усилията по възстановяването, но призна, че Токио е само на „половината път” в това отношение. Инженери коментират, че ще отнеме поне четири десетилетия за демонтирането на атомната централа „Фукушима”.

Планът на Абе за повторно пускане на реакторите, спрени за проверка на безопасността в отговор на кризата, предизвика само неудовлетвореност. Хиляди протестираха в Токио с искане за спиране на ядрената енергетика.

Правителството каза, че ядрената енергия е решаващ източник на енергия за лишената от значителни ресурси нация, която в последно време се налага да разчита на скъп внос на горива.

Voice of America

Повтарят аварията във Фукушима в експериментални условия

Светът с ужас си спомня за две големи аварии в атомни централи с драстични за хората и природата последствия – тази от 1986 г. в ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com