Извънредно положение в Тунис

11128
Извънредно положение в Тунис
Снимка: Gettyimages.com

Туниският държавен глава Беджи Саид Есебси обяви извънредно положение в страната, предаде БГНЕС. Мярката е свързана с кървавия атентат, при който на 26 юни бяха убити 38 туристи, предимно британци.

Президентът постанови извънредно положение в Тунис и ще направи обръщение към нацията в 17 часа (16 ч. по Гринуич – 19 ч. бълг. време).

На 2 юли, властите в Тунис арестуваха 12 души по подозрения във връзки със смъртоносния атентат в хотела в град Сус. При атаката въоръжен с "Калашников" мъж нападна хотел и откри стрелба по туристите в него. Агенция Ройтерс съобщи тогава, че силите за сигурност преследват още двама души, които са тренирали заедно с нападателя от хотела в лагер за джихадисти в Либия.

Нападателят в Тунис се е радикализирал в интернет

Извършителят на клането в петзвезден хотел в тунизийски курорт се е радикализиран основно в интернет, заяви премиерът на страната Хаб...

Тунис беше в извънредно положение до март 2014 г., след като то непрекъснато бе подновявано след януари 2011 г. и бягството на президента Зин ал Абидин Бен Алши по време на бунта, поставил началото на "Арабската пролет". Оттогава страната, която е изправена пред засилване на позициите на джихадисткото движение, отговорно за смъртта на десетки полицаи и военни, преживя два атентата, извършени от "Ислямска държава" в период от три месеца. В тях загинаха 59 чуждестранни туристи: 21 в музея Бардо в Тунис през март и 38 в хотел на брега на морето в Порт Ел Кантауи на 26 юни.

В интервю по Би Би Си премиерът Хабиб Есид призна, че полицията е действала много мудно по време при атентата в Порт Ел Кантауи, което бе първото официално признание за слабости в системата за сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com