Израелски танкове навлязоха в Ивицата Газа

59988
Израелски танкове навлязоха в Ивицата Газа
Снимка: Getty Images/Guliver

Смъртоносно сблъсъци започнаха след навлизането на израелски танкове в Ивицата Газа и дадоха началото на сухопътна операция, което изостри конфликта с Хамас.

Нахлуването в четвъртък през нощта стана след 10-дневни израелски бомбардировки на Ивицата Газа, убили над 250 души. Израел започна въздушната си офанзива миналата седмица, заявявайки, че има за цел да спре изстрелването на ракети от Хамас към Израел.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху и министърът на отбраната Моше Ялон разпоредиха сухопътната операция за разрушаване на тунелите, прокопани от Газа към територията на Израел, става ясно от изявление.

Тринадесет екстремисти от Хамас са използвали тунелите по-рано в четвъртък за предприемане на опит за атака в Суфа, но били спрени от израелски войници, съобщи израелската армия.

Армията обяви, че е изпратила „огромна” сила в Ивицата Газа, включваща пехота, танкове, артилерия, военни инженери и разузнавателни подразделения, разчитащи на помощ по въздух и вода.

Говорителят на Нетаняху Марк Реджев беше попитан дали Израел планира да окупира Ивицата Газа за дълго време. Той не даде директен отговор, казвайки че целите на Израел са да „отслаби” военната мощ на Хамас и да покаже, че не може да се атакува Израел безнаказано.

Хамас предупреди за „висока цена”

"Хамас" опитали да пратят дрони над Израел

За пръв път (Хамас) използваха тактика, за която не предполагахме, че те могат да използват, а именно опит за употреба на дрони, които ...

Хамас незабавно осъди израелската офанзива. Говорителят на екстремистката групировка Фаузи Барум каза пред CNN, че „започването на израелска сухопътна инвазия в Ивицата Газа се опасна стъпка с неизвестни последствия. Израле ще плати висока цена за това”.

Йордания призова за спешна среща на Съвета за сигурност на ООН.

По думите на Барум, въоръжените сили на Хамас са „далеч по-силни” спрямо предишните конфликти с Израел през 2009 и 2012. Екстремистите са готови да пленяват израелски войници и да ги използват за размяна за някои от 5000-те палестински затворници в израелските затвори.

Израелската армия съобщи рано в петък, че един израелски войник е бил убит през нощта в северната част на Ивицата Газа. освен това са убити „около 14 терористи при няколко престрелки”.

Палестинското здравно министерство в Газа съобщи, че от началото на израелските военни действия преди седмица са загинали 260 цивилни палестинци, а над 2000 са ранени.

Нетаняху: Сухопътната операция е нужна за разрушаването на тунелите на екстремистите

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху каза, че само въздушните удари не са могли да нанесат значими щети по тунелите на екстремистите в ...

„Ударихме Хамас здраво”

„Ударихме Хамас здраво и ще продължим да удряме Хамас здраво”, съобщи израелската армия, която призова още 18 000 резервисти в своите редици.

Палестинските сили за сигурност съобщиха, че израелски танкове да достигнали Абу Холем, а израелски войници се сражават с Хамас и Ислямски джихад край Кисуфим.

Ако израелските сили оттам стигнат до морето, ще могат да разделят Ивицата Газа както го направиха при сухопътната си операция през 2009 г.

Расте броят на загиналите

Израел започна наземна операция в Газа

Големи сили на израелската армия започнаха в четвъртък наземна фаза на операцията в ивицата Газа. Съобщението е на пресслужбата на из...

Сухопътната операция, с която израелските власти заплашваха от дни, дойде след една от най-насилствените вечери от началото на войната. Сраженията се разгоряха след като временното примирие, поискано от ООН по хуманитарни причини, приключи по-рано през деня.

Здравните власти в Газа съобщиха, че седем деца са били убити за три часа в четвъртък, допълвайки растящия брой на жетвите.

Хюман Райт Уоч съобщи, че израелските бомби са ударили болницата Уафа в Газа докато вътре имало четирима пациенти. Седемнадесет други били евакуирани.

Изсплозии продължават да осветяват небето над Ивицата Газа. Ракети с пронизителен звук се изстрелват към Израел. Повтарящия се тътен на военноморските оръдия отекват над палестинската територия.

CNN

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com