Израелската офанзива в Ивицата Газа вече обхваща цялата територия

16977
Израелската офанзива в Ивицата Газа вече обхваща цялата територия
Снимка: Getty Images / Guliver

Палестинското ислямистко движение "Хамас" съобщи, че е изстреляло три ракети по международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив, съобщи Франс прес като се позова на изявление на групировката. Няма информация къде са паднали ракетите и дали са нанесли щети. Ракетите са изстреляни ден, след като много европейски и американски авиокомпании възобновиха полетите си до Тел Авив, които прекратиха по-рано от съображения за сигурност, предаде БНР.

Израелската офанзива в Ивицата Газа вече обхваща цялата територия, от север до юг.

Израел не възнамерява да преговаря с "Хамас"

Израел не възнамерява да преговаря с ислямисткото движение „Хамас”, заяви Олга Слов, заместник-ръководител на дипломатическ...

Над 800 палестинци загинаха за 18 дни на въоръжен конфликт, между които 181 деца. За 4-ти път училище на ООН, дало убежище на семейства, напуснали домовете си, беше бомбардирано. Сред убитите има жени, деца, служители на международната организация. Тази сутрин още 18 палестинци бяха убити, а "Хамас" изстреля 3 ракети. Евентуалното спиране на огъня между Израел и ислямисткото движение "Хамас", контролиращо тази палестинска територия, все още се чака. Продължават дипломатическите усилия на САЩ и ООН. Днес и израелският кабинет за сигурност трябва да обсъди обстановката и възможно примирие.

С продължаването на военната операция бомбардировките на израелската армия по въздух, море и суша стават все по-интензивни. Въпреки големите човешки жертви, "Хамас" отказва да приеме спиране на огъня, което не включва вдигане блокадата на Газа, отваряне на граничния пункт с Египет и освобождаване на палестински затворници. Израел, който веднага прие египетските предложения за примирие, сега бърза да доведе операцията за военното неутрализиране на "Хамас" до край.

Световната здравна организация призова за създаването на хуманитарен коридор в Газа, по който да се евакуират ранени и да се доставят животоспасяващи медикаменти. От организацията съобщават, че четири болници вече са пострадали от конфликта в Ивицата Газа и не могат да оказват необходимата медицинска помощ.

Увеличаващият се непрекъснато брой на убити цивилни обаче вече предизвиква критики. Британският външен министър предупреди, че западните страни са все по-разтревожени и все по-малко разбират Израел. Израелското обществено мнение също започва да се разделя, 46% са за продължаване на операцията и 41% са против, според изследване на частна телевизия. Американският държавен секретар Джон Кери продължава усилията си в Кайро. Той се опитва сега да привлече Турция и Катар, страни, подкрепящи "Хамас", да упражнят натиск за приемане на египетските предложения за спиране на огъня. Израелският кабинет за сигурност днес трябва да обсъди положението, но военни експерти съветват да се разширят целите на операцията.

Израелски удар над училище в Газа погуби и служители на ООН

Израелски удар над управлявано от ООН училище в Ивицата Газа е погубил служители на международната организация. Това съобщи генералният...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com