"Ислямска държава" заплаши "Хамас"

9797
"Ислямска държава" заплаши "Хамас"
Снимка: Getty Images / Guliver

Групировката "Ислямска държава" заплаши да превърне Ивицата Газа в своя територия и да свали от власт палестинците от "Хамас".

Във видеообръщение, заснето в Сирия и цитирано от агенция Ройтерс, групировката отправя критики към "Хамас", който упражняват контрола в Газа, предаде БГНЕС.

В последно време те се опитват да заглушат джихадистите в Газа, които се противопоставят на примирието, сключено с Израел и помирението с подкрепената от САЩ палестинска фракция "Фатах", която ръководи Западния бряг.

"Ние ще изкореним държавата на евреите, както вас и "Фатах". Всички секуларисти са нищо и вие ще бъдете изместени от нашите прииждащи множества", казва маскиран мъж във видеото, адресирано до "тираните от "Хамас".

Палестинската група също като "Ислямска държава" споделя враждебността си спрямо Израел, но за разлика от джихадистите не проповядва за глобална религиозна война, ограничавайки се повече в палестинския национализъм.

Въпреки това израелският министър по разузнаването Израел Катц обвини по-рано тази седмица "Хамас", че си партнира с филиали на "Ислямска държава" на Синайския полуостров – обвинение, отричано категорично от палестинската група.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com