"Ислямска държава" владее 50% от Сирия

12788
"Ислямска държава" владее 50% от Сирия

Групировката "Ислямска държава" вече владее половината територия на Сирия след като вчера пое контрола върху историческия град Палмира и околностите му.

Това съобщават от Сирийския център за човешки права, цитиран от британския в. "Гардиън" и БГНЕС.

"По-важно е, че сега те ("Ислямска държава") контролират 50% от Сирия", заяви Рами Абдурахман, директор на центъра пред изданието.

Вчера групировката пое контрола над града след продължили близо седмица сражения със силите на президента Башар Асад, приближавайки се все по-близо до Хомс и столицата Дамаск.

Според центъра в момента ислямистите контролират 95 000 кв. км. В Сирия, което е повече от половината територия на държавата. След като завладяха и газовите находища в Арак и Ал Хаил, край историческия град, те вече упражняват контрол и върху по-голяма част от източниците на електричество в страната. Конкретно тези две находища захранват по-голяма част от бастионите на режима на Асад в западната част на страната.

Местни активисти съобщават, че групировката вече е наложила вечерен час в града, проверявайки го за останали бойци на силите на президента. След неговото завладяване се появиха опасения, че сега групировката има необезпокояван достъп до историческите ценности и руини на Палмира, които имат голяма историческа ценност

Града, който някога е бил търговски център по Пътя на коприната, е дом на някои от най-добре запазените и красиви руини от античността, в това число и Храма на Бел, който е построен през първи век.

"Ислямска държава" гледа на запазването на подобни исторически обекти като на форма на идолопоклонничество и до сега е разрушила редица други исторически артефакти и храмове, сред които и тези в Ниневия, Ирак, след като завладя града миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com