„Ислямска държава“ унищожи статуя на 2000 години

11169
„Ислямска държава“ унищожи статуя на 2000 години

Бойци на „Ислямска държава" са унищожили датираща отпреди 2000 години статуя на лъв пред мавзолей в Палмира, пише британският в. "Гардиън". Изданието се позовава на Маамун Абделкарим, директорът на Службата за антики на Сирия. Статуята, известна като Лъвът от ал Лат, е била безценна, поясни Абделкарим. Тя е била унищожена миналата събота. Статуята е висока 3 метра и тежи 15 тона. Тя беше открита през 1977 година от полски археолози в храма на арабската богиня на небето и на дъжда Ал Лат, допълва БТА.

„Ислямска държава" съобщи, че е унищожила шест археологически находки от античния град Палмира, които нейни бойци конфискували от трафикант на антики, предаде Асошиейтед прес.

"Ислямска държава" заплаши "Хамас"

Групировката "Ислямска държава" заплаши да превърне Ивицата Газа в своя територия и да свали от власт палестинците от "Хамас". Във вид...

Става дума за шест бюста. Те били открити при претърсване на трафиканта на пропускателен пункт. Въпросът бил отнесе до съд на ислямистите в сирийския град Алепо, който постановил шестте бюста да бъдат унищожени, а трафикантът да бъде набит с камшик.

Снимки, разпространени от ИД в интернет, показват как нейни бойци унищожават бюстовете с големи чукове. Сирийският център за наблюдение на правата на човека посочва във връзка тези кадри, че не е ясно дали са били унищожени действително антични бюстове или ставало дума за фалшификати на антики, докато оригиналите, конфискувани от ИД, щели да бъдат изтъргувани от самите ислямисти.

През март тази година бойци на ИД сринаха 3000- годишния град Нимруд в Ирак и разрушиха с булдозери 2000-годишния град Хатра - и двата в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com