"Ислямска държава" стъпва в Централна Азия

60186
"Ислямска държава" стъпва в Централна Азия

Брошури и знамена на „Ислямска държава” са се появили в райони на Пакистан и Индия, заедно със сигнали, че крайно-радикалната групировка набира последователи дори в крепостите на талибаните и „Ал Кайда”.

Пакистанските талибани от „Джамат ул Ахрар” вече обявиха подкрепата си за добре финансираната и безмилостна „Ислямска държава”, чийто бойци превзеха огромни територии в Ирак и Сирия в опит да създадат свой халифат.

3 години ще трябват на САЩ да унищожат "Ислямска държава"

Три години могат да са необходими на САЩ за унищожаването на групировката "Ислямска държава", пише "Ню Йорк Таймс", позовавайки се на...

„Ислямска държава е ислямска джихадистка организация, работеща за прилагането на ислямската система и създаването на халифат”, казва пред Reuters по телефона Ехсанула Ехсан, лидер на „Джамат ул Ахрар” и изявена фигура сред талибаните.

„Ние го уважаваме. Ако ни помолят за помощ, ние ще го обсъдим и ще решим”, казва той.

Ислямистки екстремисти от различни течения вече имат власт над отдалечени и бедни райони в Южна Азия, но „Ислямска държава”, със своето бързо завладяване на територии, обезглавявания и масови екзекуции, започва да набира подкрепа сред най-младите бойци в региона.

Остаряващите лидери на „Ал Кайда”, повечето блокирани в беззаконния регион на пакистанско-афганистанската граница, все повече са разглеждани като изхабени, уморени и неефективни във форумите в социалните медии за твърдолинейните джихадисти, които са инкубатори на потенциални нови последователи.

Експерти по сигурността казва, че растящото обаяние на „Ислямска държава” може да е принудило лидера на „Ал Кайда” Айман Зауахири да оповести създаването на индийски клон за издигането на знамето на джихада в Южна Азия, дом на над 400 милиона мюсюлмани.

Неочакван съюз - Иран и САЩ срещу „Ислямска държава”

Иран ще си партнира със Съединените щати в борбата срещу радикалната групировка „Ислямска държава”. Това съобщава BBC. Лид...

Листовки и автомобилни лепенки

Опитвайки се да увеличат влиянието си в афганистанско-пакистанския региона, предана на „Ислямска държава” местна клетка разпространява листовки в пакистанския град Пешавар и Източен Афганистан през последните няколко седмици, твърдят местни жители.

Брошурата от 12 страници „Фатах” („Победа”), отпечатана на пашту и дари в Афганистан, се разпространява главно в афганистански бежански лагери в покрайнините на Пешавар.

Логото върху брошурата включва автомат AK-47 и призив към местните жители да подкрепят екстремистката групировка. Автомобили със стикери на „Ислямска държава” също са били забелязани около Пешавар.

Набиране на последователи в Индия

НАТО осъди варварските актове на "Ислямска държава"

Страните членки на НАТО "осъждат единодушно варварските и гнусни актове" на "Ислямска държава", съобщи британският премиер Дейвид Кам...

Признаци за влиянието на „Ислямска държава” се наблюдават и в Кашмир, регион над който претенции имат едновременно Индия и Пакистан и е сцена на десетилетия сражения на екстремисти срещу индийската власт. Представители на индийските сили за сигурност в Кашмир съобщават, че се опитват да установят нивото на подкрепа за арабската групировка, след появата лятото на знамена и плакати на „Ислямска държава”.

Източни от разузнаването и полицията посочват, че знамена на „Ислямска държава” са се появили за първи път на 27 юни в регионалната столица Шринагар, а след това през юли в единствения регион на Индия в предимно мюсюлманско население за празника Курбан Байрам. Също така в града са се появили и графити на джихадисткото движение.

Младежи са носели знамена на „Ислямска държава” по време на протест срещу индийската власт, но арести не са извършени. Полицай, разпитвал задържани по време на протеста, предимно тийнейджъри, казва, че повечето са били фокусирани върху получаването на независимост от Индия.

„Исляма държава” се опитва да набира последователи и във вътрешността на Индия, която има третото по големина ислямско население в света, но което стои настрана от бойните полета в чужбина, въпреки множеството призиви от „Ал Кайда”.

Reuters

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com