"Ислямска държава" продължава настъплението в Сирия

68054
"Ислямска държава" продължава настъплението в Сирия

Американски самолети продължават бомбардировките по позициите на „Ислямска държава” в Сирия, но ударите изглежда не забавят настъплението на екстремистите в кюрдски район, където продължават да извършват зверства.

Сирийски кюрди заявяват, че в отговорили на американските атаки „Ислямска държава” е активизирала нападенията край турската граница в Северна Сирия, където 140 000 цивилни бяха принудени да напуснат домовете си през последните няколко дни.

Вашингтон с подкрепата на арабските си партньори ликвидираха стотици бойци на „Ислямска държава” в първия ден на ударите, първите преки действия на САЩ в Сирия, две седмици след като Белият дом обеща, че ще нанесе удари по групировката и от двете страни на границата между Ирак и Сирия.

Въпреки това, напредъкът на „Ислямска държава” в северния кюрдски регион подчертава трудностите, пред които Вашингтон се изправя в борбата срещу ислямистските бойци в Сирия, на чиято територия няма силни военни съюзници.

Мрежа на смъртта

В речта си пред ООН в Ню Йорк в сряда президентът на САЩ Барак Обама призова бойците на „Ислямска държава” да „напуснат бойното поле, докато още могат” и изключи възможността за започване на преговори с групировката.

„Не може да има преговори с този печат на злото. Единственият език, който убийци като тях разбират, е езикът на силата. Затова САЩ ще продължат сътрудничеството в международната коалиция срещу тази мрежа на смъртта”, каза Обама.

Британският премиер Дейвид Камерън свика извънредна сесия на британския парламент, който ще гласува в петък дали Великобритания да се включи във въздушните удари. В изявлението си пред ООН той каза, че е необходима всестранна стратегия в борбата срещу „Ислямска държава”.

Същевременно, САЩ заявиха, че все още се опитват да установят дали Мохсин ал Фадли, високопоставена фигура в свързаната с „Ал Кайда” групировка „Хорасан”, е бил убит при американски удар в Сирия.

По-рано източник от Вашингтон заяви, че Фадли, приближен на основателя на „Ал Кайда” Осама бин Ладен, се предполага, че е бил убит в първия ден на ударите срещу Сирия. Пентагонът каза от своя страна, че ще е нужно време за потвърждаването на тази информация.

САЩ описват „Хорасан” като отделна от „Ислямска държава” групировка, съставена от ветерани от „Ал Кайда”. Тя е планирала атаки срещу Запада от база в Сирия.

По-малко удари, фокус върху разузнаването

Говорителят на Пентагона Стийв Уорън каза в сряда, че броят на американските удари се е понижил, но подчерта, че намаляването в атаките не трябва да дава повод да се смята, че борбата срещу терористите в Сирия отслабва. Той каза, че американската армия се е фокусирала върху разузнавателните дейности.

„Смятам, че ще видите смесица от онова, което наблюдавахме в Ирак през последните няколко седмици - резултат от активно разузнаване – ще поразяваме цели при такава възможност”, каза Уорън.

Мониторинговата група Сирийска обсерватория за човешките права заяви, че през нощта е имало бомбардировки по контролирана от „Ислямска държава” територия в Сирия близо до турската граница, но представител на Пентагона каза пред репортери, че американската армия не е нанасяла удари в този район.

Уорън каза още, че по данни на американското военно разузнаване при ударите на САЩ в Сирия няма загинали цивилни граждани. Това противоречи на твърденията на Сирийската мрежа за човешките права, която съобщава за десетки цивилни жертви в първата нощ на ударите в страната.

На свой ред Сирийската обсерватория за човешките права информира, че 120 екстремисти, членуващи в „Ислямска държава” и „Ал Кайда” са били убити в първия ден на ударите. За нанасянето им са оказали помощ Бахрейн, Саудитска Арабия, Йордания, Катар и Обединените арабски емирства.

„Фронт ан Нусра” евакуира базите си

Разклонението на „Ал Кайда” в Сирия „Фронт ан Нусра” евакуира базите си в гъсто населени райони в северозападната провинция Идлиб, след като ръководените от САЩ сили нанесоха въздушни удари по групировката.

Друга ислямистка група, „Ахрар аш Шам”, също е наредила на последователите си да евакуират базите, според Сирийската обсерватория за човешките права.

„Тежкото оръжие е изнесено от базите. Не искаме цивилни да пострадат цивилни заради нас”, каза член на „Ан Нусра” във видеоизявление, публикувано в интернет.

Voice of America

Георге Иванов: Балканите се превръщат в база на джихадисти

Балканите се превръщат в база за рекрутиране на джихадисти. Това е заявил президентът на Македония Георге Иванов в обръщението си пред ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия