"Ислямска държава" настъпва към петролните находища на Либия

20700
"Ислямска държава" настъпва към петролните находища на Либия
Снимка: Getty Images / Guliver

„Ислямска държава“ започна настъпление към най-големите петролни находища на Либия.

Либийската петролна компания обяви принудителното прекратяване на работа на 11 находища, като предупреди, че скоро добивът на петрол може да бъде напълно спрян. Засега световната общност може да предложи на Либия само морална подкрепа, пише „Коммерсант“.

Давутоглу: Турция няма да участва в сраженията срещу "Ислямска държава"

Tурция няма да участва в сраженията срещу „Ислямска държава“ в Ирак, но ще помага на иракските власти в борбата срещу джиха...

Държавната петролна компания на Либия - една от най-богатите на въглеводороди африкански страни, обяви, че повече не е в състояние да обезпечава сигурността на 11 петролни находища в северната част на страната, разположени в близост до пристанищата Ес-Сидр и Рас-Лануф. От компанията предупредиха, че ако ситуацията не се подобри, петролният отрасъл , концентриран в този регион, може да бъде напълно парализиран.

Контролът над находищата в централна Либия е предмет на спор между няколко сили: екстремистите от групировката „Ислямска зора“, воюващите на страната на базираното в Триполи правителство ислямисти, армията на световно признатото светско правителство, заседаващо в Тобрук, както и многобройни ислямистки групировки, чиито лидери в последно време често полагат клетва за вярност към „Ислямска държава“.

В резултат на бойните действия добивът на петрол в Либия е намалял с 4 пъти в сравнение с 2011 година, когато започна операцията на НАТО срещу силите на Муамар Кадафи. В резултат на последното настъпление на ислямистите бе нанесен удар на западни компании: находищата Баха, Дахра и Мабрук се разработват от съвместни предприятия между Либия и френската компания „Тотал“, както и американските „Маратон ойл груп“, „Хес корпорейшън“ и „Коноко Филипс“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com