"Ислямска държава" може да печели по 800 млн. долара годишно от петрол

14787
"Ислямска държава" може да печели по 800 млн. долара годишно от петрол

Добивът на петрол на групировката "Ислямска държава" (ИД) възлиза на 800 милиона долара на година или два милиона долара на ден, сочат изчисленията на американския кабинет IHS.

Външните министри на ЕС приеха стратегия за борба с тероризма в Сирия и Ирак

Външните министри на ЕС обсъдиха заплахата от групировката "Ислямска държава в Ирак и Леванта" (ИДИЛ) и други терористични групировки...

"Терористичната групировка е способна да генерира значителни приходи дори оползотворявайки само част от петролния си капацитет на територията, която контролира, и продавайки петрола, който добива, с голяма отстъпка на черния пазар", подчертава IHS в комюнике, предаде БГНЕС.

Американският кабинет счита, че ИД контролира капацитет за добив в размер на 350 000 барела дневно, но добива само 50 000 – 60 000 барела дневно, които след това продава на черния пазар на цена между 25 и 60 долара за барел (средно 40 долара) или доста под обичайните цени на международните пазари. В момента цената на петрола сорт Брент е около 85 долара на барел.

Продажбите на петрол на ИД стават "главно чрез камиони по контрабандните канали през турската граница", отбелязва IHS. "Петролът захранва военната машина на ИД, най-вече военните коли, жизненоважни за придвижването на членовете й и за бойните й възможности" и "финансира пряко многобройните дейности" на групировката, подчертава кабинетът.

За сметка на това възможностите за рафиниране на ИД не са ясно установени. IHS счита, че те са по-скоро ограничени до мобилни единици, покриващи главно собственото потребление на групировката.

Сирийските кюрди очакват още помощ

Главната въоръжена кюрдска групировка в Сирия, която защитава граничния град Кобани от атаките на "Ислямска държава", се надява да полу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com