"Ислямска държава" използва американски оръжия

27091
"Ислямска държава" използва американски оръжия

Радикалната групировка „Ислямска държава” се бие с американски оръжия, отнети от иракската армия или изпратени за умерените групи, които се противопоставят на режима на сирийския президент Башар Асад. Това предаде АФП, позовавайки се на публикуван в Лондон доклад, съобщава "Фокус".

Проучването на компанията „Conflict Armament Research” подкрепя анализа й за оръжията, които кюрдските сили са иззели от бойците на „Ислямската държава” в Ирак и Сирия в рамките на 10 дни през юли.

"Ислямска държава" стъпва в Централна Азия

Брошури и знамена на „Ислямска държава” са се появили в райони на Пакистан и Индия, заедно със сигнали, че крайно-радикална...

Сред оръжията има „значително количество” щурмови пушки М-16. В същото време, противотанковите ракети, които са използвани от групата в Сирия, са „идентични с ракетите M79, които са били доставени от Саудитска Арабия за силите, действащи под егидата на Свободната сирийска армия”, се казва в доклада. Тези ракети са произведени в бивша Югославия през 80-те години на 20 век.

През юни джихадистите са успели да се снабдят с големи количества оръжия и военно оборудване от пунктовете, които са били изоставени от иракските сили в Северен Ирак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com