"Ислямска държава" екзекутирала свой командир, заподозрян в шпионаж

22977
"Ислямска държава" екзекутирала свой командир, заподозрян в шпионаж

Джихадистите от "Ислямска държава" са екзекутирали свой командир, който е охранявал американският журналист Джеймс Фоли, също убит от групировката преди дни. Абу Убайда Алмагхриби бил обезглавен, защото бил заподозрян в шпионаж в полза на британското разузнаване МИ6, пише The Daily Mail, цитиран от БТВ.

Алмагхриби бил ръководител на силите за сигурност на „Ислямска държава“ в Алепо в северната част на Сирия. Освен това той бил начело на затвора, в който е държан Фоли.

Предполага се, че Абу Убайда е холандски гражданин от марокански произход. Неговата истинска самоличност не е известна. „Ислямска държава“ твърди, че той е бил екзекутиран ден след появата на видеото с обезглавяването на Джеймс Фоли.

Марокански медии съобщиха за екзекуцията на Абу Убайда. Западни експерти пък видяха в ликвидирането му признаци на страх и изнервяне по високите етажи на „Ислямска държава”.

19-годишен джихадист от Белгия е дал на западните разузнавателните агенции, включително МИ6, ключова информация за групата, която е държала Джеймс Фоли и други пленници в Алепо. По думите на Джеджон Бонтинк, заедно с Фоли в продължение на 3 седмици били държани от белгийски ислямисти, наричащи се „Shariah4Belgium”.

Най-малко 1420 души са загинали в Ирак през август

При битките между военни и джихадисти през август в Ирак са загинали поне 1420 диши. Това показват данни на ООН, съобщава БГНЕС. Най-м...

Когато обаче терористичната група се изтеглила от Алепо миналата година, затворниците били отведени в бастиона на „Ислямска държава“ в Рака. Именно там Джеджон е успял да избяга или е бил освободен.

Бонтинк твърди, че британците-джихадисти, по-известни като „Бийтълс” не са сред онези, които са пленили него и Фоли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com