„Ислямска държава“ е най-богатата терористична организация в света

20403
„Ислямска държава“ е най-богатата терористична организация в света

Групировката "Ислямска държава" (ИД) се е превърнала в най-богатата терористична организация в света. Тя печели десетки милиона долари дневно от откупи и нелегални продажби на петрол.

"Нямаме магическо средство или тайно оръжие, с което да изпразним хазната на ИД през нощта. Това ще бъде продължителна битка, а сега сме в началните етапи", каза американският помощник-секретар по тероризма и финансовото разузнаване Дейвид Коен. Той е един от членовете на екипа на президента Барак Обама, отговарящ за борбата срещу групировката

САЩ пратиха оръжие на Ислямска държава

Ислямска държава „получи” оръжие от САЩ след като едната пратка бе пусната на грешното място. Говорителят на американското...

В момента групировката е смятана за "най-богатата и най-задоволена финансово терористична организация", казва Маруан Муашер, вицепрезидент на Фондация "Карнеги" за световен мир.

"ИД насочи вниманието на света към себе си, към странните си амбиции и поразителна бруталност, но в групировката има и още нещо: нейното реално богатство", казва Коен.

Със своите първични методи на финансиране организацията успява да печели десетки милиони долари месечно. Те използват методи като продажба на откраднат петрол, взимане на откупи за отвлечени жертви, кражба и изнудване и в по-малка степен дарения от поддръжници извън Сирия и Ирак, обяснява БГНЕС.

Само от завзетите рафинерии джихадистите могат да произвеждат по около 50 000 барела дневно от полетата в Сирия и Ирак. Това се равнява на дневен приход в размер на около 1 милион долара, разказва АФП.

"Ислямска държава" разпъна на кръст човек

Джихадистите от Ислямска държава екзекутираха чрез разпъване на кръст мъж, когото обвиниха, че снима техни укрепления. Информацията е н...

Според Дейвид Коен ИД продава петрола на "значително по-ниски цени на различни посредници, включително и в Турция, които след това го препродават". Петрол се продава и на кюрдите в Ирак, които го препродават в Турция. "Още един пример за покварата на режима на Асад: изглежда сирийското правителство е сключило споразумение за купуване на петрол от ИД", казва още той. Около 20 милиона долара са набрани чрез отвличания, на журналисти и европейски заложници, например. Освен това, местният бизнес в пленените градове се изнудва за пари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com