Ислямистите в Ирак превзеха още два града

17006
Ислямистите в Ирак превзеха още два града
Снимка: Getty Images/Guliver

Военизираните ислямисти в Ирак превзеха още два града, с което разшириха контрола си в страната по пътя към столицата Багдад. Сунитските екстремисти са завладели градовете Саадия и Джалавла, след като силите за сигурност там са дезертирали.

Иракските сили са влезли в сблъсъци с екстремистите, които напредват към град Бакуба, който се намира само на 60 км от столицата Багдад.

Силите за сигурност водят битки в покрайнините на Мукдадия на 35 к североизточно от Бакуба, съобщават от полицията и армията. Бакуба е столица на провинция Дияла, която е с шиитско и сунитско арабско и кюрдско население.

Екстремистите вече превзеха две столици на провинции тази седмица - Тикрит в Салах ад-Дин и град Мосул в Нинава.

Заместник губернаторът на провинция ДиялаФурат Ал-Тамими заяви, че кюрдските сили за сигурност имат контрол на регионите Саадия и Джалаула в провинцията след оттеглянето на иракската армия. По-късно вчера двата региона са попаднали в ръцете на екстремистите.

Екстремистката офанзива в Мосул в понеделник позволи на иракските кюрди да поемат контрола над спорна територия, в която влиза и град Киркук. Властите в Багдад от дълго време не противопоставят на желанието на кюрдите да присъединят града към своята автономна територия.

Американският президент Барак Обама каза, че Вашингтон проучва "всички възможности" да помогне на иракската армия да се противопостави на офанзивата на групировката Ислямска държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ).

Абу Мохамед Ал-Аднани, говорител на ИДИЛ, заяви, че бойците му ще окажат натиск на столицата и ще продължат на юг към шиитския град Кербала.

Кюрди превзеха Киркук, в Ирак положението се усложнява

Кюрдските сили превзеха иракския град Киркук, за да го предпазят от нападенията на джихадистите, след което срещу кюрдския министър н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия