Ислямисти поругаха и унищожиха столицата на Асирия

23712
Ислямисти поругаха и унищожиха столицата на Асирия

Варварските разрушения на културно наследство в контролираните от "Ислямска държава" територии продължават. Джихадистите започнаха да рушат с булдозери древния град Нимруд в Северен Ирак. Нимруд е бил столица на Асирия и е основан преди 3300 години на брега на река Тигър.

Разрушаването започнало вчера след обедната молитва, съобщи иракското министерство на туризма. Като изличаване на историята определиха вандалските действия иракски археолози. Не е ясно какъв е мащабът на разрушенията, информира БНТ.

650 германци воюват за ИД, над 1000 са потенциално опасни

Министерството на вътрешните работи на Германия има информация за почти 650 радикални ислямисти, които са заминали за Сирия и Ирак, за ...

През 2001 година в Нимруд археолози откриха древен храм и статуите на двата лъва с криле на орел и човешки глави, датирани към 9 век преди Христа. Сега е възможно те да са сред руините, останали след джихадистите.

Поредното унищожаване на културно наследство от групировката предизвика гняв и възмущение. ЮНЕСКО заклейми действията им като военно престъпление. Генералният директор на културното звено на ООН Ирина Бокова призова политическите и религиозни лидери в района да се възпротивят на това ново варварство, а международната общност да се сплоти, за да спре катастрофата.

Преди няколко дни “Ислямска държава” разпространи видео, което показва бруталното унищожаване на древни статуи в Мосул, обявени от групировката за идолопоклонически. Действията на джихадистите напомниха за разрушаването на древни статуи на Буда от талибаните в Афганистан през 2001 г. Иракските власти призоваха за Съвета за сигурност на ООН да обсъди мерки за защита на културното наследство в Ирак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия