Ирина Бокова осъди разрушаването на храма на Бел в Палмира

4864
Ирина Бокова осъди разрушаването на храма на Бел в Палмира
Снимка: БГНЕС

Унищожаването на храма на Бел в сирийския град Палмира е недопустимо престъпление срещу цивилизацията, заяви днес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова в комюнике, цитирано от Франс прес.

Бокова заяви, че дълбоко потресена и увери, че "това престъпление никога няма да заличи 4500 години история".

Ирина Бокова определи разрушаването на Палмира като военно престъпление

Ръководителката на ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди унищожаването на прочутия античен храм в Палмира от "Ислямска държава" като "военно престъ...

"От съществено значение е да се обясни историята и значението на храмовете в Палмира. Който е видял Палмира, е запазил до живот спомена за град, носител на достойнството на целия сирийски народ и въплъщение на високите човешки стремежи", допълни тя.

"Предвид това ново военно престъпление, ЮНЕСКО препотвърждава решимостта си да продължи да пази всичко, което може да бъде спасено чрез безпощадна битка с незаконния трафик на културни обекти", каза още Бокова.

Коментирайки спътникови снимки, които потвърждават унищожаването на най-големия храм в античното селище, Маамун Абделкарим, директорът на Службата за антики и музеи на Сирия, изрази съжаление. "Това бе най-хубавият символ на Сирия. И ние го изгубихме завинаги. Те убиха Палмира", каза той.

Унищоженият от "Ислямска държава" храм на Бел е построен в римската епоха в град Палмира, разположен в оазис в сърцето на пустинята. Бел е акадско нарицателно за редица божества в Месопотамия, Асирия и Вавилон. Думата означава "господар", информира Дарик нюз.

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи "Почетния легион" на Франция

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова получи ордена на "Почетния легион", връчен от френския президент Франсоа Оланд на церемон...

Палмира е един от най-богатите градове в късната античност. Развалините на древния град са включени от ЮНЕСКО в световното културно наследство. Това е пореден храм в района, който джихадистите унищожават, заради тяхното вярване, че езическите символи нямат място в съвремието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com