Иранският президент осъди продажбата на оръжия в Близкия изток

4619
Иранският президент осъди продажбата на оръжия в Близкия изток
Снимка: Getty Images/Guliver

Иранският президент Хасан Роухани осъди продажбата на оръжия в региона, заявявайки, че подобен вид споразумения само увеличават нестабилността в Близкия изток, предаде БГНЕС.

Въпреки че не назова Франция, коментарите му се появиха, след като Париж подписа договор на стойност 6,3 милиарда евро за доставката на изтребители за Катар.

Френският президент Франсоа Оланд беше на церемонията по подписването преди срещата на лидерите на Съвета за сътрудничество в Персийския залив в Рияд, на която за първи път присъства западен държавен глава. "Добър избор", заяви Оланд по повод на сключения договор за 24 изтребителя "Рафал" на компанията "Дасо"

В реч, провеждана на живо по държавната телевизия, Рохани заяви, че предвид размириците и напрегнатата обстановка в района, военното оборудване и оръжейните сделки няма да помогнат.

"Светът не трябва да се радва на проблемите в нашия регион. Никой европейски или американски народ не трябва да се гордее с продажбата на повече оръжия за една или друга страна", каза още той. "Те създават несигурност тук и несправедливо правят страните от региона враждебни една към друга", добави Рохани.

"Това ли е начинът да се създаде заетост в западните страни? Хора да работят във фабрики за оръжия, докато други се избиват в Дамаск, Багдад или Сана?" възмути се иранският президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com