Иранският парламент одобри ядрената сделка със световните сили

2714
Иранският парламент одобри ядрената сделка със световните сили
Снимка: Getty Images / Guliver

Иранският парламент одобри прилагането на ядрената сделка, постигната със световните сили. Очаква се съвет от висши духовници да преразгледа споразумението преди окончателното му одобрение, съобщава АП.

12-членният Съвет на пазителите на конституцията може да изпрати законопроекта, който позволява на Иран да се откаже от споразумението, ако наложените санкции не бъдат вдигнати, обратно в парламента за преразглеждане. Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, който има последната дума по ключови политики, заяви, че е работа на парламента да одобри или отхвърли сделката.

Ирански генерал беше убит в Сирия, продължават боевете между бунтовници и ИД

Високопоставен командир от Иранската революционна гвардия беше убит в провинция Алепо в северната част на Сирия, където се водят ожесто...

В заседанието, проведено на живо по държавното радио, 161 депутата от 290 гласуваха за ядрената сделка, 59 против, а 13 се въздържаха. 17 депутати не са гласували, а 40 не присъстваха на заседанието.

Засега не е ясно кога Съветът на пазителите ще издаде своето решение.

Законопроектът дава право на изпълнение на сделката от Иранския Висш съвет по национална сигурност, оглавяван от президента Хасан Рухани. Самият Хаменей публично нито отрича, нито подкрепя сделката, въпреки че насърчаваше иранските дипломати по време на преговорите.

Обсъждането на законопроекта в парламента е било необичайно напрегнато, като хардлайнерите многократно се опитвали да предотвратят гласуването на сделката. Крайно настроените депутати се надяват да забавят прилагането на споразумението, за да отслабят умерения Рухани в навечерието на парламентарните избори през идния февруари.

Иран не отговори нищо за падналите руски ракети

Иран нито отрече, нито потвърди твърденията на американски представител, че руски ракети, насочени срещу бунтовници в Сирия, са падна...

По време на сесията хардлайнерите заявиха, че законопроектът не е имал подкрепата на Хаменей и се опитаха да отложат гласуването. Официалната информационна агенция ИРНА заяви, че външният министър Мохамед Зарих е напуснал заседанието заради напрежението.

Сделката призовава за ограничаване на ядрената програма на Иран в замяна на вдигане на икономическите санкции. Споразумението беше постигнато след две години на преговори между Иран и световните сили, включително САЩ, Великобритания, Франция, Русия, Китай и Германия.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Азия