Иран уверява, че ще подпише ядрено споразумение

17774
Иран уверява, че ще подпише ядрено споразумение
Снимка: Getty Images/Guliver

Иранският президент Хасан Роухани каза, че ядреното споразумение с международната общност ще бъде подписано, въпреки пропуснатия краен срок и удължаването на преговорите с още 7 месеца.

"Пътят за преговори ще стигне до окончателно споразумение. Повечето празноти са премахнати", каза той по държавната телевизия.

Коментарите му бяха подобни на тези на американския държавен секретар Джон Кери, който във Виена каза, че е постигнат "реален и съществен напредък" по време на преговорите в австрийската столица, които продължиха почти една седмица. Белия дом остава против въвеждането на нови санкции срещу Иран докато продължават преговорите по неговата ядрена програма.

Говорителят на американското президентство Джош Ърнест потвърди това на редовен брифинг, коментирайки призивите на някои американски конгресмени за засилване на режима на санкции спрямо Иран. Според американската администрация едно подобно въвеждане на такива санкции преди завършването на преговорите би било контрапродуктивно.

Иран и петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия ще опитат да подпишат рамково споразумение до 1 март, а до 1 юли да бъде подписано пълното техническо споразумение.

Въпреки пропуснатия краен срок, който изтече днес, страните в преговорите работят съгласно основното споразумение, подписано преди една година. С него се ограничава част от ядрените дейности на Иран в замяна на известно облекчение на наложените срещу Техеран санкции.

Иран: Споразумение за ядрената програма е невъзможно

Според Иран е невъзможно да бъде постигнато споразумение със западните сили до крайния срок 24-ти ноември, съобщи Франс прес, като цити...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com