Иран спонсорира Асад с милиарди

10829
Иран спонсорира Асад с милиарди
Снимка: Getty Images / Guliver

Иран удря сериозни финансови инжекции на режима на сирийския президент Башар ал-Асад. Годишно страната го спонсорира с милиарди долара, съобщава Bloomberg.

Сумата е много по-голяма от твърденията на американската администрация и показва стремежа на Техеран за дестабилизиране на региона. Говорител на пратеника на ООН в Сирия казал пред Bloomberg, че около 6 млрд. долара биват харчени на година в подкрепа на режима на Асад. Други експерти оценяват числото на доста по-голямо и говорят за суми между 14 и 15 млрд. под формата на военна помощ.

Иран е в състояние да налива сериозни средства в разкъсваната от война Сирия въпреки международните санкции, откъснали шиитската държава от международната финансова система. A Вашингтон омаловажава размера на иранската финансова подкрепа за Асад.

В интервю за израелска телевизия миналата седмица американският президент Барак Обама каза, че военният бюджет на Иран не би трябвало да е причина за загриженост. "Техният бюджет – техният военен бюджет – е 15 млрд. долара, в сравнение с военния бюджет на страните от Персийския залив, който е 150 млрд. долара", заяви той.

Иранският режим остава мълчалив що се отнася до военния си бюджет и не разкрива информация за сумите, отпускани за подкрепа на съюзниците му. Въпреки това експерти са убедени, че Иран подкрепя Асад съществено, като милиарди долари биват харчени годишно както като отпускане на кредити, така и със субсидиране на оръжия и други военни ресурси за Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com