Иракската армия е отвоювала 16 селища от "Ислямска държава"

17554
Иракската армия е отвоювала 16 селища от "Ислямска държава"
Снимка: Getty Images/Guliver

Силите за сигурност на Ирак са успели да си върнат контрола над 16 селища в провинция Дияла от ръцете на екстремистите от "Ислямска държава". Това съобщи иракското министерство на отбраната, подчертавайки, че при това са били ликвидирани повече от 100 бойци на ИД, предаде БГНЕС.

"Успяхме да освободим 16 села в района на Хамрейн, Судур, Харуания, Шухани и Суфра. Бяха унищожени повече от 100 терористи и бяха обезвредени повече от 50 самоделни взривни устройства", се казва в краткото изявление на официалната интернет страница на министерството. В него се казва още, че 125 семейства са се върнали в домовете си, които са били напуснал след окупирането на населените места от ИД.

Иракската авиация проведе масирани авиоудари срещу административния център на провинция Вавилон - Хила. Според източници на иранския тв канал "Ал Алям" там са били ликвидирани пет бази на екстремистите, като общо са унищожени и около 70 терориста.

В същото време стана ясно, че към 24 септември операцията срещу "Ислямска държава" е струвала на САЩ между 780 млн. и 930 млн. долара.

Данните са на американския Център за стратегически и бюджетни оценки. С колко ще нараснат разходите, ще зависи от това дали САЩ се проведат сухопътна операция, която би струвала между 200 и 300 млн. долара. на месец. Война срещу "Ислямска държава" в продължение на една година пък би струвала на Вашингтон от 2,4 до 6,8 млрд. долара.

"Ислямска държава" е близо до формирането на алианс с "Джебхат ан Нусра"

Действащата на територията на Ирак и Сирия групировка „Ислямска държава” е близо до формирането на алианс с воюващата срещу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com