Икономическите проблеми на Турция в центъра на предизборната кампания

7866
Икономическите проблеми на Турция в центъра на предизборната кампания
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Във вторник Турция получи разочароващи икономически новини за неочаквано увеличение на дефицита в платежния баланс, причинен от рязък спад в износа.

Това е поредната лоша икономическа вест за управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP), която е в предизборна кампания за предстоящите в страната парламентарни избори. Икономическият ръст в Турция остава слаб, а курсът на валутата е на рекордно ниски нива, наред с потребителското и икономическото доверие. Предвид това, че опозицията поставя икономиката в ядрото на своята кампания управляващата партия може да се сблъска с едно от най-тежките си изборни предизвикателства досега.

Според Давутоглу кризата в Сирия може да се реши само с политически процес

"Без да се вземат под внимание исканията на сирийския народ, всяко политическо решение в Сирия не е достатъчно легитимно", заяви турски...

Лошите неща повличат след себе си други такива. Вероятно това си мисли турският премиер Ахмед Давутоглу за последните икономически данни. Неочакваният скок в дефицита по платежния баланс, причинен от острия спад в износа, изненада финансовите пазари.

Новината вероятно ще засили натиска върху турската лица, чийто курс вече е близо до рекордно ниските си нива заради политическата несигурност. Вестта идва в най-неподходящия за премиера момент преди изборите през юни. Процъфтяващата икономика е солидна основа на последователните изборни победи на Партията на справедливостта и развитието, но този път, казва икономистът Инан Демир от базираната в Истанбул Finansbank, икономиката няма да играе в нейна полза.

„През 2015 забавянето изглежда се активизира. Потребителите и бизнесът избягват големите разходи. Потребителското доверие е ниско, икономическото доверие също. От началото на годината турската лира е една от валутите с най-лоши показатели. Инфлацията е голямо разочарование“, казва Демир.

В допълнение към икономическите проблеми за управляващата партия, ръстът в инфлацията е задвижван основно от цените на хранителните продукти. Наскоро челните заглавия в много вестници бяха отредени на зачестяващите оплаквания заради рекордно високите цени на основните хранителни продукти, като картофите.

Безработицата също бележи ръст и нивото й е рекордно високо за последните пет години. И въпреки че икономиката все още расте с над 2% от БВП се шири схващането, че растеж от около 5% е необходим за абсорбирането на излишната работната сила. Ръстът в безработицата обаче може да не е чак такава спънка за управляващата партия, казва консултантът Атила Йешилада от Global Source Partners.

Парламентът няма да обсъжда декларация за геноцид на Османската империя над българите

Народното събрание няма да разисква дали да бъде приета декларация, с която се осъжда геноцида на Османската империя над българите. Пре...

„AKP е изградила огромна система за формални и неформални социални помощи. Най-силно засегнатите няма да усетят затруднения. Средната класа, обаче, търговците, малкият бизнес, ще бъдат разочаровани и най-малкото ще започнат да се чудят дали опозицията няма какво по-добро да им предложи“, казва Йешилада.

Основната опозиционна сила в Турция - Републиканската народна партия /CHP/ изгради избирателната си кампания върху икономиката, отказвайки се от предишните, оказали се неуспешни стратегии, фокусирани върху ислямистките корени на управляващата партия. Новата стратегия може и вече да работи, според резултатите от скорошно проучване от Отворено общество за настроенията на електората. Али Чаркоглу от Истанбулския университет Коч и ръководител на изследването заявява, че AKP губи електоралното си предимство.

„Хората най-много се притесняват за икономиката и това важи и в момента. Те все още гледат на AKP като на най-ефективно работещата по отношение на икономическите въпроси. Но процентите падат съществено, така че с други думи ефективността на опозиционните партии расте“, казва Чаркоглу.

Доверието в Републиканската народна партия за икономиката се увеличи, след като към нейните редици се присъедини Кемал Дервиш - един от архитектите на икономическата програма, помогнала на Турция да излезе от една от най-тежките си кризи. Анализатори казват, че за пръв път е налице съмнение дали Партията на справедливостта и развитието ще успее да спечели абсолютно мнозинство. Тази несигурност, според Демир, влияе и на финансовите пазари. „Този път витае съществена несигурност както за самия резултат от изборите, така и за това, което резултатът ще повлече след себе си“, казва икономистът. Той предупреди, че предвид факта, че пазарите не харесват несигурността, това вероятно ще увеличи натиска върху икономиката преди изборите. А освен това, все повече анализатори казват, че в момента изглежда няма възможен резултат, който ще се хареса на пазарите, а това означава, че икономическите проблеми на Турция вероятно ще продължат, без значение кой е на власт.

The Voice of America

НАТО и Турция – труден брак по сметка

Пречка за НАТО ли е Турция? Така изглежда, доколкото Турция изглежда действа против интересите на НАТО, независимо дали става дума за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com