ИД разрушава храмове за пари?

3245
ИД разрушава храмове за пари?

Милиони хора по света си задават въпроса защо екстремистите от радикалната групировка "Ислямска държава" разрушава уникалните паметници на древната култура в Сирия и Ирак. А може да се окаже, че тяхната цел не е точно унищожението на наследството на античните цивилизации, пише британският вестник The Independent.

Археологът Джоан Фаршах представя един по-различен отговор на този въпрос. Според експерта членовете на радикалната група демонтира статуи, стенописи и каменни стени от античните паметници, за да ги продава на колекционери от цял свят. След като групировката прибере парите, взривява храмовете и сградите, които преди това е ограбила, за да прикрие следите от кражбите.

Автомобил с пловдивска регистрация е брандиран със знамето на "Ислямска държава"

Автомобил с пловдивска рефистрация е брандиран със знамето на терористичната групировка "Ислямска държава". За това съобщава чрез профи...

"Антики от Палмира вече са в продажба в Лондон", твърди археологът от френско-ливански произход. "Има сирийски и иракски обекти, взети от Изида, които вече са в Европа. Това разрушаване прикрива финансовите постъпления на "Ислямска държава".

Експертът, работила дълги години сред древните градове в Близкия Изток, поясни, че след продажбите започва и унищожението на паметниците, което "прикрива мащабите на кражбите. "Така че никой не знае какво точно е било взето - нито това, което е било разрушено".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com