ИД може да използват ебола като биологично оръжие?

38716
ИД може да използват ебола като биологично оръжие?
Снимка: Gettyimages

Терористичната групировка "Ислямска държава" може да използва ебола като самоубийствено биологично оръжие срещу Запада, съобщи военен експерт, цитиран от в. "Дейли мейл".

Вирусът се предава чрез пряк контакт със заразен човек, проявяващ симптомите, и за фанатиците няма да е трудно да го прихванат и след това да заминат за страни, в които искат да всеят хаос, предупреди военен експерт. Капитан Ал Шимкус, професор по национална сигурност в Американския военноморски колеж, смята, че тази стратегия е напълно възможна.

Да не всяваме паника за ебола, призова здравният министър

По предварителни неофициални разговори случаят в Македония едва ли е ебола, но при всяко положение трябва да се изчака официалното стан...

"Човек, изложен на вируса ебола, ще бъде носителят. В контекста на терористична дейност не е нужна голяма умелост за следващата крачка – използването на човек като носител", заяви проф. Шимкус пред сп. "Форбс".

Проф. Антъни Глийс, директор на Центъра за сигурност и разузнаване към Бъкингамския университет е съгласен, че подобна стратегия е възможна. "До известна степен това е възможна теория – бойците на ИД вярват в самоубийството и това е потенциална работа за самоубийствена мисия. Те са достатъчно способни да убиват и добре информирани, за да обмислят тази възможност и знаят, че ние, във Великобритания, сме небрежни", счита той.

Вирусът се разпространи в Западна Африка, отнемайки живота на 3800 души за няколко месеца. В последните дни се появиха първи случаи на заболяването в Европа и САЩ. Възможността ИД да влоши още повече ситуацията трябва да се възприема сериозно, предупреждава друг експерт. В броя от май 2013 г. на списание "Глобал полиси" Аманда Текман пише: "Заплахата от биотерористична атака с ебола в Източна Африка е глобална тревога за здравето и сигурността и не трябва да се пренебрегва", съобщава сп. "Форбс".

Безпокойството в Америка, че ебола може да бъде използвана като биологично оръжие е катализирало проекта за биологичен щит на стойност 5,6 милиарда долара, разкри запознат източник, пожелал да остане анонимен. Одобрен от президента Джордж Буш през 2004 г., той гарантира щедро финансиране за учени, изследващи контрамерки срещу използването на биологично оръжие и за ускоряване на изследванията срещу химически, радиологични и ядрени агенти. Проектът дава също така на американските власти правомощието да съхраняват огромни количества медицински контрамерки.

Ненков: Качеството на здравеопазването ни е близко до германското

Качеството на здравеопазването ни е близко до германското. Това заяви служебният министър на здравеопазването Мирослав Ненков в ефира н...

Не всички експерти обаче са съгласни, че екстремистите могат да използват ебола като биологично оръжие. Дженифър Коул от Royal United Services Institute казва, че сега не е най-доброто време да прибегнат до тази стратегия. "Всички внимават за признаци на ебола в момента, така че е малко вероятно те да я използват. Другият проблем с ебола е, че тя трудно се контролира. Те могат просто да се заличат сами преди да имат шанс да предадат заболяването. За самоубийствен атентат привързването на динамит към гърдите е много по-ефективно", казва тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com