И Турция атакува САЩ заради мъченията в затворите

17431
И Турция атакува САЩ заради мъченията в затворите
Снимка: Getty Images / Guliver

Турция се присъедини към международния хор от обвинения срещу извършваните в САЩ мъчения спрямо заподозрени в тероризъм лица.

Анкара изрази становището си във връзка с публикувания доклад на американския Сенат, в който се признава за мъченията. "Откритостта е важна, но с нея не трябва да легитимират мъченията, които са били извършени. Разкритото от доклада отношение е неприемливо и нехуманно", заяви външният министър Мевлут Кавузоглу на пресконференция в Анкара, информира АФП.

ЦРУ се извини за послушването на Сената на САЩ

Директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Джон Бренън се извини на лидерите в Комисията по разузнаването в Сенат...

В отделно становище турското Министерство на външните работи заяви, че защитата на човешките права е хуманна и правна отговорност, информира БГНЕС. В съобщението се допълва: "Мъченията и други форми на нехуманно и унижаващо отношение и наказване не могат да бъдат приети при никакви обстоятелства".

САЩ може да загубят моралния си авторитет заради използването на мъчения в затворите. По този начин вчера премиерът на Великобритания Дейвид Камерън коментира доклада на американския Сенат за мъченията в тайните затвори на ЦРУ по света.

"Да изясним - изтезанията са недопустими", категоричен бе Камерън в опит да успокои общественото мнение. Той посочи, че след терористичните атаки на 11 септември 2001 са били извършвани нередности.


Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com