И Русия поиска от Израел да прекрати заселничеството

14877
И Русия поиска от Израел да прекрати заселничеството
Снимка: Gettyimages

Израел незабавно да прекрати строителството на жилища в окупираните палестински територии, поиска Виталий Чуркин, постоянен представител на Русия в ООН, предаде БГНЕС.

"Заселническото строителство от страна на Израел в окупираните територии на Западния бряг на река Йордан и в Източен Ерусалим е незаконно. Окупацията на палестинските територии трябва незабавно да бъде прекратена", заяви Чуркин по време на заседанието на Съвета за сигурност на ООН по палестинския въпрос.

Зам.-генералният секретар на ООН Джефри Фелтман пък заяви: "Сериозна тревога будят плановете на Израел за строителството на още 1000 жилищни домове в окупираната част на Източен Ерусалим, след като по-рано бе обявено, че в тази част на града ще бъдат вдигнати още 2600 жилища. Ако тези планове бъдат осъществени, това ще предизвика сериозни съмнения в искреността на Израел при декларираното желание за постигане на траен мир с палестинците".

Постоянният представител на Израел в ООН Рон Просор отхвърли обвиненията с думите: "Тук съм, за да кажа една проста истина: израелският народ не е окупатор и ние не сме заселници. Нашият дом е Израел и Ерусалим е нашата изконна столица".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com