Хранителните стоки в Русия поскъпнаха ударно

15261
Хранителните стоки в Русия поскъпнаха ударно
Снимка: Getty Images / Guliver

Цената на зелето скача със 163%, на краставиците - с 478%, а на доматите - с 338%. Руските власти, които бяха обещали да се борят с престъпните практики в цените, констатираха, че в някои райони на страната някои цени са излетели нагоре, предаде БГНЕС.

Ембаргото, което Москва наложи върху вноса на повечето хранителни продукти от Европа и САЩ заради украинската криза и във връзка със срива на рублата, предизвика рязък скок на цените, който понякога е неоправдан.

Така например в Урал цената на зелето се е увеличила със 163% между 30 декември и 23 януари, докато съгласно официалните статистики това увеличение през същия период е било само с малко над 20%. Не е изключено да бъде възбудено наказателно следствие за злоупотреба с цени и нарушаване на правилата на конкуренцията в някои търговски мрежи.

Русия: решението на S&P е политизирано

Заместник-министърът на външните работи на Русия Василий Небензя смята, че понижаването на суверенния рейтинг на Русия от международнат...

Миналата седмица Главната прокуратура нареди да се извършат проверки от 20 до 23 януари и да се налагат санкции при нарушения в ценообразуването.

В някои супермаркети в Челябинск, например, цената на краставиците е скочила средно с 478,58% , а на червените пиперки средно с 273,03%, съобщава местната прокуратура.

Очаква се през следващите месеци тази тенденция да продължи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com