Хасан Рухани: Жените трябва да имат еднакви възможности с мъжете

15001
Хасан Рухани: Жените трябва да имат еднакви възможности с мъжете

Иранският президент Хасан Рухани осъди сексуалната дискриминация и призова към равни възможности и права между мъжете и жените в родината му.

В реч по случай денят на жената Рухани отправил критика "към тези, които гледат на присъствието на жените в обществото като заплаха" и казал, че "Иран все още има да извърви дълъг път", за да бъде гарантирано равноправието между половете.

Иран e готов да доставя газ на Европа

Иран може да бъде надежден, сигурен и дългосрочен доставчик на природен газ за Европа. Това заявява в интервю, публикувано днес в гер...

В речта си той подчерта, че няма да приеме сексуалната дискриминация. "Жените трябва да имат еднакви възможности, еднаква защита и еднакви социални права. Според правилата на исляма мъжкият пол не е по -силния, а женският – по-слаб".

В събота обаче духовният лидер на страната аятолах Али Хаменей подчерта, че равнопоставеността между половете е "една от най-големите грешки на западния начин на мислене". "Правосъдието е правилното нещо. Но равнопоставеността понякога е правилна, понякога – не". Той допълнил, че не е против назначаването на жени, но това не трябва да предизвиква проблеми с "мъжкия въпрос", според който ролята на нежния пол е в "обстановката в семейството и дома".

Амнести интернешънъл твърди в своя доклад от 2013 г. за Иран, че жените "се сблъскват с дискриминация в законите и практиката по отношение на брака и развода, наследството, отглеждането на децата, националността и пътуването в чужбина". През май 2013 г. конституционен орган в Иран отсъди, че жените нямат право да се кандидатират за президентския пост. Но, все пак, на дамите е позволено да служат като депутати в парламента. През 2012 г. няколко ирански университета наложиха забрана за жените-студентки да участват в около 80% от занятията, с което предизвикаха критика.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com