Хаджът започна при изключителни мерки за сигурност

15824
Хаджът започна при изключителни мерки за сигурност
Снимка: Getty Images / Guliver

Около два милиона поклонници ще се стекат и тази година към Саудитска Арабия, където са събрани основни ислямски светини. Мюсюлмани от цял свят се готвят за изпълнение на един от основните обреди на хаджа - изкачване на планината Арафат, предаде БГНЕС.

По данни на митническите служби към настоящия момент в страната са пристигнали вече около 1.38 млн. поклонници. Като се добавят и живеещите в самата Саудитска Арабия мюсюлмани, както и тези, които се очакват в близко време, то общият брой поклонници ще бъде около два млн. души. По-рано на поклонение пристигаха по 3-4 млн. души, но заради продължаващите вече трета година строителни работи във връзка с осъществяването на проекта за изграждане на Голямата джамия в Мека, властите в страната съкращават квотите за поклонници. Хаджът е едно от основните задължения на мюсюлманите, гарантиращо им опрощение на греховете и вечно блаженство в задгробния живот.

Властите в Саудитска Арабия се стремят да гарантират безопасността на всеки поклонник. В настоящата година на преден план излязоха две големи заплахи - проблемът с тероризма в лицето на "Ислямска държава" и болестта ебола. В Мека в района на голямата джамия ще има 35 пункта на Гражданска защита с обучени за реакция при опасности служители. Около 60 000 военнослужещи ще бъдат разположени по целия път от Мека до планината Арафат, който е около 25 км. Самите входни визи ще се издават при засилен контрол, като кандидатите ще бъдат щателно проверявани за евентуални връзки с екстремисти.

Особено внимание ще бъде обърнато на рисковете от болестта ебола, която се предава по въздушно-капков път и завършва в 90% от случаите със смърт. Във връзка с това властите задължават всеки влизащ в страната да попълва специален здравен бюлетин за това дали е бил в засегнатите от ебола страни или други страни от Западна Африка, дали е контактувал със заразени. На граничните пунктове ще има стотици лекари, които ще оценяват състоянието на поклонниците и при възникнали съмнения ще поставят хора под карантина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com