Гюл срещу Ердоган

65602
Гюл срещу Ердоган
Снимка: Getty Images / Guliver

Турският президент Абдуллах Гюл подписа спорния закон, който увеличава властта на правителството над съдебната система. Това стана въпреки призивите към Гюл да наложи вето върху закона, както и въпреки собствените му опасения за посоката, в която се развива Турция. Според някои анализатори обаче президентът се опитва да избегне конфронтация с премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Гюл отхвърли призивите за вето върху закона, който бе критикуван за това, че уязвява принципа за разделението на властите. Текстът дава по-голям контрол върху независимия орган, който назначава съдиите. Самият Гюл казваше, че законът нарушава турската конституция. Той обаче отхвърли възможността за налагане на вето, тъй като този ход може лесно да бъде париран от парламента.

Политическият коментатор Соли Йозел смята, че държавният глава е трябвало да се намеси. „Той може и да твърди, че позицията му е само представителна, но това не е така – той е начело на държавата”, казва Йозел. „Според мен ставаме свидетели на пълен щурм срещу турската държава под формата, в която тя съществува в момента. Гюл е президент на републиката, а не изглежда като изразител на опасенията на обществеността”, коментира той.

По-рано през февруари Гюл подписа закон, който увеличава контрола върху интернет. Тогава той заяви, че е убедил правителството да промени някои от най-спорните елементи в закона.

Гюл е един от основателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието и бе близък съюзник на Ердоган. Въпреки че държавният глава изрази опасения за посоката, в която върви държавата, Асли Айдинташбаш от вестник „Милиет” казва, че Гюл ще внимава да не влезе в пряка конфронтация с премиера.

„Гюл не контролира партията и ако реши да се изправи срещу Ердоган сега, това ще сложи край на политическата му кариера. Премиерът е много ожесточен боец, за разлика от президента. Така че Ердоган няма да се посвени да използва властта си в медиите, както и машината на политическата си партия, за да нападне президента, ако той му се противопостави открито”, казва Айдинташбаш.

С поглед към бъдещия пост?

Президентският мандат приключва през август и засега Гюл не е отхвърлил възможността да се кандидатира отново. Наблюдателите смятат, че той може да обмисля и поста на премиер, ако Ердоган бъде избран за държавен глава.

Политическият коментатор Йозел обаче предупреждава, че репутацията на Гюл може вече да е пострадала. „Изследванията показват, че рейтингът му е спаднал с 10 или дори 17%, в зависимост от проучването. Причината за това е, че хората искат лидер, а в президента те не виждат лидерство”, казва Йозел.

Анализаторите обаче посочват, че държавният глава вижда политическото си бъдеще обвързано с позицията си в управляващата партия и се притеснява да не бъде приет като нелоялен към партията. В тази връзка Айдинташбаш смята, че Гюл ще наблюдава решаващите местни избори през следващия месец, които премиерът обяви като референдум за управлението си.

„Ако Ердоган получи добри резултати в края на март, той ще продължи борбата. Ако обаче нещата не изглеждат обнадеждаващо, Гюл ще бъде призован да излезе и да изиграе посредническа роля, а може би дори да поеме по-голяма отговорност. Всичко обаче зависи от резултатите от местните избори”, казва Айдинташбаш.

Веднъж политически коментатор описа президента като паяк, който по-скоро чака плячката си да дойде при него, а не я преследва сам. Всеизвестно е, Гюл не притежава очарованието на премиера Ердоган, но наблюдателите казват, че при него липсата на харизма е компенсирана от политическа прозорливост.

Voice of America

ЕС подписа с Турция споразумение за връщане на незаконните емигранти

Незаконните емигранти от ЕС в Турция или от Турция в ЕС ще трябва да бъдат връщани. Това гласи споразумението за „реадмисия&ldquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com