Гюл призова Ердоган към повече демократичност

13745
Гюл призова Ердоган към повече демократичност
Снимка: Getty Images / Guliver

Бившият президент на Турция Абдула Гюл наруши мълчанието си, за да призове към повече демокрация в послание към наследника си Реджеп Ердоган, предаде БГНЕС.

Гюл, който не е говорил за политика, откакто предаде поста на Ердоган през август 2014 г., също посъветва турските лидери да възприемат по-малко агресивен стил в политиката.

"Пред нас има огромни заплахи. Единственият изход е да повишим демократичния стандарт. Имаме дълга демократична история, повечето ограничения бяха премахнати, но трябва малко да вдигнем стандарта. Трябва да разширим възможностите за демокрация, човешки права и правово управление", каза Гюл на среща на бивши законотворци в Истанбул, съобщи в. "Хюриет".

Гюл и Ердоган са съоснователи на управляващата Партия за справедливост и развитие (ПСР), но съюзът им се разкъса поради разлики в мнението по противоречиви теми като забраната на социалните медии и справянето с масовите улични демонстрации през 2013.

Гюл стоеше извън общественото внимание, откакто напусна поста си, след като вратата пред шансовете му да стане премиер бе затръшната, което мнозина видяха като безскрупулно унижение от враговете му в партията. Но имаше и догадки, че Гюл може би ще се присъедини към друго политическо движение или да се завърне като партиен лидер, ако сегашният екип се провали.

Коментарите му дойдоха насред съмненията за единството на партията преди ключовите парламентарни избори през юни.

Редица законотворци от ПСР, която има стабилно мнозинство в парламента, отхвърлиха линията на партията при ключов вот за изправянето пред съда на четирима бивши министри, обвинени в корупция при разследване от 2013 г. Гюл каза, че политиците трябва да разберат, че мнозинството в парламента не означава политическа стабилност. "Не трябва да хабим енергията си в безкрайни борби", заяви той.

Турция се готви за парламентарни избори през юни, като ПСР се стреми към силно мнозинство, за да промени конституцията и увеличи президентските правомощия на Ердоган. Гюл заяви, че ролята на парламента също трябва да се засили, ако конституцията се промени.

"Всеки режим има правила", заяви той.

Гюл изпълняваше предимно церемониална роля по време на 7-годишния си президентски мандат, за разлика от Ердоган, който побърза да покаже, че е №1 на страната във всички политически сфери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com