Гугъл обвини Турция, че е проникнала в системата й с интернет адреси

20083
Гугъл обвини Турция, че е проникнала в системата й с интернет адреси
Снимка: Getty Images / Guliver

Гугъл твърди, че Турция е проникнала в системата й с интернет адреси, за да може да пренасочва потребителите към други сайтове. Това е поредният епизод от противоречивите усилия на Анкара да блокира достъпа на турските граждани до социалните мрежи и интернет гиганти, предаде БГНЕС.

Гугъл получи "редица достоверни данни и потвърди чрез свои собствени изследвания, че повечето турски интернет доставчици са проникнали в услугата DNS (Domain Name System)", съобщи този уикенд на блога по сигурността на Гугъл един от инженерите на компанията Стивън Карстенсен.

Услугата DNS "казва на вашия компютър адреса на сървър, който търси, по същия начин, както, ако търсите телефонен номер в указател. Представете си, че някой смени указателя ви с друг, който прилича много на оригиналния с изключение на това че дадената информация за някои хора е фалшив телефонен номер. Това се случи в общи линии – турските интернет доставчици създадоха сървъри, които дегизират услугата DNS на Гугъл", обясни инженерът.

Съобщението на Гугъл е нов епизод в усилията на Анкара да блокира достъпа на турските граждани до социалните мрежи и някои интернет гиганти. Една седмица след като блокира достъпа до Туитър турското правителство отряза достъпа в четвъртък и достъпа до платформата Ю Тюб, притежавана от Гугъл. Причината беше изтичането в интернет на запис от конфиденциална среща, на която се обсъждала турска военна намеса в Сирия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com