Грузия може да е загубила Абхазия и Южна Осетия завинаги

11701
Грузия може да е загубила Абхазия и Южна Осетия завинаги
Снимка: Getty Images/Guliver

Русия иска да принуди Грузия да очертае границите си с Южна Осетия. Ако направи това, Грузия фактически ще признае независимостта на самопровъзгласилите се републики. Това казва руският публицист и политолог Станислав Белковски във връзка с преместването на граничните знаци на Южна Осетия по-навътре на територията на Грузия.

„Южна Осетия иска да каже, че на това място трябва да е не разграничителната линия, а фактическата граница между Южна Осетия и Грузия, установена през 1992 година, когато започна осетинската война, и през 2008 година, когато тя всъщност приключи, и че тя не съответства на пределите на Южна Осетия от времето на СССР. Това се използва като легитимно основание за прокарване на собствени граници”, казва политологът, като подчертава, че това е само повод, а не причина.

Пингвинът от зоопарка в Тбилиси стигна границата с Азербайджан

Африканският пингвин, който по време на наводнението в Тбилиси избяга от зоопарка, се добрал до граница са Азербайджан, отдалечена на...

„Всъщност с всичко това Грузия трябва да бъде принудена да очертае границата си с Южна Осетия. Ако Грузия направи това, де факто тя ще признае независимостта на Южна Осетия и дори на Абхазия. Не де юре, но все пак де факто”, казва той. Политологът не се съмнява, че провокацията с границата е замислена и реализирана от Русия. „Знаем, че всички военни решения се взимат от Русия. В Южна Осетия може да решават вътрешни въпроси от областта на икономиката, но не и въпроси от международната политика”, отбелязва Белковски.

Той смята, че Грузия е изгубила територията на Абхазия и Южна Осетия за дълги години, ако не и завинаги. „Всеки разностранно мислещ политик в Грузия в неофициална обстановка, на чаша хубаво грузинско вино, ще ви каже това. Разбира се, провокациите ще продължат, затова Грузия трябва да действа така, че да не дава повод за нови бойни действия и да избегне ескалацията на конфликта, от която би могла да пострада”, казва той, като отбелязва, че ескалацията на напрежението в региона би била в известна степен от полза за Русия.

„За Путин санкциите не са голям проблем, бълха го ухапала. Така че икономическите мерки няма да го спрат да предприеме дестабилизиращи действия в постсъветското пространство. За руския президент само военният път на въздействие ще бъде ефективен, но Западът няма да поеме по този път, тъй като не иска мащабна война”, анализира Белковски.

Обозреватель

Уникално частно училище в Грузия (СНИМКИ)

Естествено-научната гимназия Александра Гурцкая (Gurtskaya Gymnazium-GG) е създадена на  20 септември 2011 година на мястото на др...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com