Гей парад в Истанбул в протест и срещу Ердоган

24114
Гей парад в Истанбул в протест и срещу Ердоган
Снимка: Getty Images / Guliver

Десетки хиляди хора участваха в неделя в Истанбул в гей парад с подчертано политически привкус. Това става година след въстанието срещу ислямско-консервативния премиер на Турция Реджеп Ердоган, което развълнува страната.

Събрали се по призива на асоциациите за защита на правата на лесбийките, гейовете и транссексуалните (ЛГБТ), протестиращите изпълниха булевард Истиклял, голямата пешеходна артерия на турския мегаполис, и демонстрираха там в продължение на два часа под гората от знамена с цветовете на дъгата и под стриктното наблюдение на много полицаи.

За разлика от това, което се случва в много мюсюлмански страни, хомосексуалността в Турция не е криминално наказуема, но хомофобията е широко разпространена и често придружена от насилие.

Извън въпроса за сексуалните малцинства, много протестиращи се обявиха и срещу Ердоган, който е на власт в Турция от 2003 г. насам. ЛГБТ асоциациите се появиха в центъра на събитията по време на бунтовете за парка Гези през юни 2013 г., за да отхвърлят "авторитарното" и "ислямистко" отклонение на правителствения лидер.

Очаква се във вторник Ердоган да обяви кандидатурата си за президентските избори на 10 и 24 август, които той има сериозен шанс да спечели, пише АФП.

Първи официален кандидат за президентските избори в Турция

Двете главни опозиционни партии в Турция официално издигнаха кандидатурата на бившия генерален секретар на организацията Ислямска кон...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com