"Газпром" подписва споразумението за "Северен поток" 2

8275
"Газпром" подписва споразумението за "Северен поток" 2

„Газпром“ възнамерява по време на Източния икономически форум във Владивосток (3-5 септември) да подпише споразумение с акционерите по проекта Nord Stream 2. Това е разкрил пред „Коммерсант“ източник, запознат с хода на преговорите.

По данни на руския вестник, четири компании вече са заявили официално участието си в проекта – англо-холандската Shell, австрийската OMW, и немските E.On и Wintershall. Всяка една от тях ще получи по 10% в проектната компания. За „Газпром“ ще остане контролният пакет от 51%. Още 9% от акциите ще получи друг инвеститор. Според източника, това най-вероятно ще е френската компания Engie (бившата GdF Suez), но преговорите с нея още не са приключили.

Фич: "Северен поток" е достатъчен за нуждите от газ на Европа

Решението на Русия да пренасочи "Южен поток" отразява слабото търсене на руски газ за Европа, която иска да намали зависимостта си от...

Nord Stream 2 (Северен поток 2) е проект за строителство на газопровод с мощност 55 милиарда кубически метра от Русия до Германия през Балтийско море. Предполага се, че маршрутът по дъното на морето, както и входната точка в газотранспортната мрежа на Германия в Грайфсвалд, ще е същата, както и при първия Nord Stream, пуснат през 2011 година.

Споразумението на акционерите ще бъде юридически задължаващо, освен това в него ще бъде посочен графикът за работа по проекта, включително датата за начало на строителството.

Според източника на „Коммерсант“, „Газпром“ вече е регистрирал в швейцарския кантон Цуг проектна компания под името New European Pipeline AG. По данни от швейцарския регистър, компанията е регистрирана на 20 юли с основен капитал 1 милион швейцарски франка (1,04 милиона долара) и цел „планиране, проектиране, разработка, управление, експлоатация, техническо обслужване и използване на тръбопровода, който транспортира газ от руското крайбрежие до крайбрежието на Германия през Балтийско море“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com